nieuws

FME: investeer minimaal 100 miljoen in de circulaire economie

Publicatie

28 okt 2016

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

circulaire economie, energietransitie, FME

De brancheorganisatie voor de technologische industrie FME roept staatssecretaris Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) op tenminste 100 miljoen te investeren in de transitie naar een circulaire economie. Dit blijkt uit een brief die FME aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: ‘Staatssecretaris Dijksma schrijft de Tweede Kamer dat de circulaire economie 7,3 miljard aan waarde toevoegt en 57.000 nieuwe banen kan opleveren. Op de huidige I&M-begroting wordt slechts 28 miljoen gereserveerd voor onder andere betere afvalscheiding. Ik vind dit niet in verhouding staan tot de potentiële opbrengst.’ FME zou graag zien dat I&M het geld vooral besteedt aan: efficiënter materiaal- en energiegebruik en circulaire economie koppelt aan de omslag naar een Smart Industry (robotisering, internet of things en 3d printen). Begin november behandelt de Tweede Kamer de I&M-begroting.

Duurzaam bouwen
De brancheorganisatie verwacht dat de toenemende digitalisering grote effecten op bedrijven en consumenten zal hebben. Bekende voorbeelden zijn Air B&B en Uber, maar denk eens aan alle reserveonderdelen die bedrijven nu nog jarenlang in magazijnen moeten opslaan. 3D-printen maakt het mogelijk om een onderdeel pas te maken op het moment dat het nodig is. FME zou ook graag zien dat Nederland haast maakt met de transitie naar duurzaam bouwen en renoveren. Er is nog steeds sprake van leegstand bij kantoren en winkels. Gebouwen moeten in de toekomst gemakkelijker kunnen worden aangepast aan een veranderende behoefte van de bewoner, gebruiker en eigenaar.

Tenslotte ziet FME een grote uitdaging om de levering van schaarse grondstoffen, met name zeldzame aardmetalen, naar Nederland en Europa op peil te houden. Zeldzame aardmetalen zijn onmisbaar om te kunnen overschakelen naar duurzame technologie en energieopwekking. Zonder zeldzame aardmetalen is er geen windmolen, ledverlichting, elektrische auto, en nog een hele reeks producten mogelijk.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.