nieuws

Forse daling afzetprijzen industrie

Publicatie

2 mrt 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Wanneer de aardolie-industrie niet wordt meegerekend komt de totale prijsdaling in de industrie uit op 3,5 procent. In 2014 lagen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld 2,2 procent lager dan in 2013.

Daling olieprijs
In  november 2014 lagen de prijzen 3,7 procent lager dan een jaar eerder en was de prijsdaling op jaarbasis 20 procent. De sterke daling in december komt door de daling van de olieprijs in december. North Sea Brent olie kostte toen nog maar 51 euro per vat. Dat is ruim 36 procent minder dan in december 2013.

Aardolieproducten waren in december ruim 31 procent goedkoper dan in december 2013. Het prijsverloop in deze sector wordt van zelfsprekend sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. De prijzen van de producten van de chemische industrie waren ruim negen procent lager dan een jaar eerder. Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren vier procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook de prijzen van de machine-industrie waren iets lager.

 

Metaalproducten duurder

Daarentegen waren producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie iets duurder dan een jaar eerder. Ook de afzetprijzen van de auto-industrie en de kunststof- en rubberindustrie waren iets hoger. De acht genoemde bedrijfsklassen zijn samen goed voor 80 procent van de industrie. 

 

Daling industrie

De afzetprijzen van de industrie daalden in december met 4,1 procent ten opzichte van november 2014. De prijzen op de binnenlandse markt daalden 3,9 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 4,3 procent.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.