nieuws

Foutloze fabrieken in de maakindustrie

Publicatie

2 dec 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Om de maakindustrie, als één van de belangrijkste werkgevers van de Noordelijke regio, in volle sterkte overeind te houden, zal de productiviteit van bedrijven spectaculair moeten groeien. Daarbij gaat het om een verdubbeling in de komende decennia. De mogelijkheden van bestaande technieken om deze productiviteitswinst te realiseren, zoals automatisering of lean management, raken snel uitgeput. Het is straks niet meer voldoende om heel erg geavanceerd te zijn, de fabriek van de toekomst gaat ook zelf nadenken, zichzelf corrigeren en continu verbeteren.

Zero defect en first time right
De partners  van de Region of Smart Factories gaan de komende jaren expertise over slimme fabrieken uitwisselen, en nieuwe kennis opbouwen met de universiteiten en kennisinstellingen. Ook worden pilotprojecten uitgevoerd. De groep zal zich in april, tijdens de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld, voor het eerst aan de buitenwacht presenteren.
Het devies wordt: zero defect en first time right en de uitdaging is om zelfs hele ingewikkelde of snelle processen daaraan te laten voldoen. De ‘intelligente fabriek’ vraagt om allerlei hoogwaardige kennisgebieden waar Noord-Oost Nederland het nodige van in huis heeft en die nu in het nieuwe netwerk zijn samengebracht. Geavanceerde  sensorsystemen, zoals Sensor Universe die in haar achterban heeft georganiseerd, worden heel belangrijk om ingewikkelde industriële processen te doorgronden. Kennis van het beheer van grote datastromen (waarin juist ASTRON en de RUG sterk zijn) is nodig om processen ook daadwerkelijk zelflerend te maken. Ook van de kant van de industrie heeft het Noorden een aantal sterke troeven in handen. Binnenkort wordt bij Fokker in Hoogeveen het Smart Factory-project afgerond. In dit project hebben 3 regionale MKB-bedrijven (Langhout en Cazemier, S&T en Irmato) met geavanceerde technieken, waaronder veel sensoriek en datahandling, met veel succes een deel van de composietenlijn van Fokker geoptimaliseerd. Daarnaast werd Philips Drachten, ook partner in het nieuwe netwerk, onlangs in de New York Times genoemd als één van de modernste productiebedrijven ter wereld.

Partners
De Region of Smart Factories bestaat uit multinationals als Fokker en Philips en vele regionale MKB-ondernemingen, kennisinstellingen waaronder SRON en ASTRON & IBM Center for Exascale Technology, de Universiteit van Groningen en de drie noordelijke HBO ’s. Ook een aantal partijen uit Oost-Nederland is tot de groep toegetreden waaronder TenCate en Universiteit Twente.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.