nieuws

Fyra-bouwer: ‘Aanbevolen onderhoud niet uitgevoerd’

Publicatie

6 jul 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Hij wees erop dat het dagelijkse onderhoud dat AnsaldoBreda had aanbevolen voor de snelle treinen, niet is uitgevoerd. Daardoor konden er problemen ontstaan toen het flink begon te sneeuwen. De topman zei dat tientallen technici uit Italië, Nederland en België die aan de Fyra werken, de kritiek niet onderschrijven. Het gaat volgens hem vooral om kinderziektes die moeten worden opgelost.

Het Italiaanse bedrijf is van plan een schadeclaim in te dienen tegen de Belgische spoorwegen, omdat zij niet verder willen met de Fyra. Manfellotto ging nog niet in op de Nederlandse situatie, omdat in Nederland nog een besluit moet worden genomen. Hij heeft daarover alleen informatie uit de media. De NS heeft aangegeven ook te willen stoppen met de Fyra, omdat de treinen ‘onvoldoende betrouwbaar’ zijn. Het kabinet bespreekt de kwestie vrijdag.

De NS heeft in- en externe juridische experts opdracht gegeven om de afwikkeling van de kwestie rond de Fyra voor te bereiden. Dat heeft een woordvoerder laten weten ‘Er ligt een voorgenomen besluit om te stoppen’, aldus de zegsman. De staatssecretaris zou daar snel op reageren. ‘Het commercieel inzetbaar maken én houden van de treinen zou gekeken naar tijd, geld en middelen erg moeizaam worden.’ Volgens hem beschikt NS op dit moment over negen Fyratreinen en bij elke trein moet het onderhoud op een andere manier plaatsvinden. ‘Ze hebben elk een eigen specifiek onderhoudsboekje.’

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.