nieuws

Gasunie en Volkerwessels ontwikkelen grondscanner

Publicatie

29 aug 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

digitalisering, Gasunie

Gasunie en MapXact, onderdeel van VolkerWessels Telecom, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de verdere ontwikkeling van een grondradartechnologie die duidelijk en real-time de ligging van ondergrondse kabels en leidingen zichtbaar maakt. Het geheim achter deze grondscanner is de combinatie van speciaal ontwikkelde software, waaronder augmented reality.

De nieuwe technologie helpt de veilige en ongestoorde ligging van kabels en leidingen te garanderen tegen minder kosten en met minder overlast voor de omgeving. Met behulp van deze technologie kan straks iedereen met een tablet of smart phone ‘door de grond heen kijken’. Daardoor kunnen in de nabije toekomst duizenden graafschades eenvoudig worden voorkomen.

In Nederland ligt er in totaal ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. In veel gevallen zijn deze wel gedocumenteerd maar is de vastgelegde positie hiervan onnauwkeurig. Mede hierdoor ontstaan bij graafwerkzaamheden, bijvoorbeeld voor water en elektra, jaarlijks zo’n 35.000 schades aan bestaande kabels en leidingen. Gemiddeld gaat het elke drie minuten mis. Volgens het Kabelen Leidingen Overleg (KLO) lopen de directe kosten hiervan jaarlijks op tot zo’n 25 miljoen euro.

Artificial intelligence en machine learning

De grondscanner die Gasunie en MapXact ontwikkelen, vormt een oplossing voor dit probleem. ‘Door de combinatie van diverse innovaties als machine learning en augmented reality, geeft deze 3D-grondscantechnologie meteen een duidelijk beeld van wat waar onder grond zit’, aldus Wido van de Mast, algemeen directeur van VolkerWessels Telecom, die van een disruptieve technologie spreekt.

De bèta-versie van de grondscanner is reeds uitgebreid getest. Binnen twee jaar zijn de scanners beschikbaar voor de professionele markt, waarna een versie voor de particuliere markt volgt.
Maatschappelijke betekenis

Om het aantal graafschades tot praktisch nul te reduceren is de gezamenlijke inzet van alle grondroerende partijen en netbeheerders nodig. Om dat te bereiken, richtte MapXact het online platform Nulgraafschade.nl op. Partijen die de ‘nul graafschade’-ambitie delen worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij dat platform.