nieuws

Gemeenten moeten betonvloeren gebouwen controleren

Publicatie

27 sep 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

betonvloeren, constructiefout

Mogelijk zijn meer bouwwerken in Nederland onveilig, omdat dezelfde constructie is gebruikt als bij de ingestorte parkeergarage in Eindhoven. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft alle gemeenten gevraagd te inventariseren bij welke recent opgeleverde gebouwen een vergelijkbare constructie is toegepast. Daarnaast roept hij gemeenten op goed op dit risico te letten bij vergunningverlening voor nieuwbouw. Dit laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Op 27 mei stortte een in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport in. Uit onderzoek is gebleken dat dat kwam door een constructiefout. De vloeren van de parkeergarage zijn uitgevoerd als BubbleDeck-vloeren. Deze bestaan uit geprefabriceerde breedplaatvloeren en zijn voorzien van gewichtsbesparende kunststof bollen. Na het plaatsen worden de breedplaatvloeren op de bouwplaats voorzien van een druklaag van gestort beton. Uit de onderzoeken is naar voren gekomen dat de afschuifsterkte van het aansluitvlak van de breedplaten onvoldoende was om de trekkracht over te dragen. Als gevolg daarvan is de constructieve kwaliteit van de vloer verloren gegaan. De hoge temperatuur op de dag van instorting is een omstandigheid geweest, waarbij het gebrek tot uiting is gekomen.

Minister Plasterk heeft ook aan de stichting NEN gevraagd om te kijken of de toelichting op de NEN-norm voor dit soort betonconstructies verduidelijking nodig heeft.

iMaintain 4, 2020

9 juni 2020

nieuws

iMaintain juninummer: Creatief met beschermingsmiddelen door corona

AGENDA

German Dutch Logistics Conference

15-09-2020 Mercatorhalle, Duisburg

Havencongres Rotterdam 2020

29-09-2020 LantarenVenster, Rotterdam

Safety&Health@work

30-09-2020 Rotterdam Ahoy


iMaintain 2020

Wanneer 18 Sep 2020
Locatie Tata Steel Congrescentrum, Wenckebachstraat 1, 1951 JZ Velsen-Noord

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.