nieuws

Groen licht voor oefenfabriek op RDM campus

Publicatie

19 jan 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

In totaal is 4,5 miljoen euro bij elkaar gebracht door contractors, petrochemische bedrijven, Gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en het ministerie van SZW. Daarmee is de opbouw en exploitatie voor vijf jaar veilig gesteld.

Uniek is misschien wel dat zoveel bedrijven en instellingen de handen in elkaar hebben geslagen om de oefenfabriek mogelijk te maken. Kenmerkend is dat verschillende industriële aannemers, georganiseerd in de VOMI, gezamenlijk de plant gaan opbouwen. Bedrijven als Cofely, Spie en Mourik moeten er voor zorgen dat de fabriek er voor het einde van het jaar staat. Momenteel ligt de fabriek geruime tijd in delen en netjes geordend klaar op de plaats waar het op het RDM-terrein moet worden gebouwd.

Kerktorentje

De plannen liggen er al een poosje en verschillende mensen hebben zich er de afgelopen jaren sterk voor gemaakt. Belangrijk voor met name de Rotterdamse partijen was dat de landelijke overheid ook een duit in het zakje zou doen. De nieuwe oefenfabriek is immers een mooie omgeving om leerlingen te interesseren voor een loopbaan in de procesindustrie. Een stap die prima past bij het overheidsbeleid ter bevordering van de exacte opleidingen. Toen het ministerie van SZW nog net in het oude jaar over de brug kwam, was dat voor de andere partijen het moment om gezamenlijk groen licht te geven voor het project.

In de lifesize-trainingsomgeving kunnen straks allerlei trainingen worden gevolgd in werkelijke omgevingen, zoals hogedrukspuiten, het aanbrengen van isolatiemateriaal op pijpen en buizen, het aandraaien van flenzen of het bouwen van steigers. Nu wordt het steigerbouwen soms bij een kerktorentje geoefend, terwijl leerlingen later in de industrie met echte installaties te maken krijgen.

Voor de RDM Campus is gekozen, omdat daar ook een school zit met veel techniekopleidingen. Hierdoor kunnen jongeren praktijkgericht worden opgeleid. Voor de gemeente is het van belang dat er ook een aantal zij-instromingen komen. Bijvoorbeeld het omscholen van mensen die al een tijd werkloos zijn via een opleiding in de techniek. Het gaat om een partnership tussen het bedrijfsleven, overheden en het onderwijs.

Exploitatie

Al eerder brak Cees Jan Asselbergs van Deltalinqs een lans voor de komst van de oefenfabriek. ‘Wij vinden dat als je bepaalde trainingen volgt, met als doel ergens aan de slag te gaan, je dit ook op de best mogelijke manier moet kunnen doen. Een rijbewijs behaal je ook in de auto en niet op de fiets. Bepaalde vaardigheden moet je oefenen in de omstandigheden waarin je later komt te werken. Om even bij het voorbeeld van de auto te blijven, wanneer je later wil werken met een Mercedes moet je ook met een Mercedes oefenen. Maar wanneer later een Fiat voldoende is, heb je geen kwalificatie voor een Mercedes nodig.’

Wat Asselbergs vooral verbaasde is dat verschillende werkgevers verschillende eisen stellen voor hetzelfde werk. ‘In de procesindustrie zegt bedrijf a ‘bij mij mag je dat werk doen met dat certificaat’, maar bedrijf b vraagt voor precies hetzelfde werk een ander certificaat. Dan krijg je rare verschillen. We moeten bepaalde zaken kunnen standaardiseren. Wanneer je voor exact hetzelfde werk verschillende competenties nodig hebt, vraag ik mij af hoe dat kan.’

Nu alle partijen bij elkaar zijn gebracht kan de bouw beginnen. Ook zijn de besprekingen begonnen over de exploitatie van de trainingsplant. Zo wordt hierover gesproken met verschillende trainingsbedrijven.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.