nieuws

Groningen Airport Eelde eerste Europese luchthaven met dronevluchten

Publicatie

9 okt 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

smart industry

Groningen Airport Eelde is de eerste Europese luchthaven waar vliegen met onbemande luchtvaartuigen, zoals drones, is toegestaan. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de regeling op afstand bestuurbare luchtvaartuigen aangepast. Hierdoor kan worden onderzocht hoe drones volledig kunnen worden geïntegreerd in het reguliere vliegverkeer.

DroneHub GAE werkt hiervoor samen met Groningen Airport Eelde en Luchtverkeersleiding Nederland. Allereerst moet er voor worden gezorgd dat de drones goed zichtbaar zijn op de radar. Daarna wordt gekeken hoe de dronevluchten in het reguliere verkeer kunnen worden geïntegreerd. Gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe: ‘Wij hebben het initiatief genomen tot de oprichting van de DroneHub GAE, omdat het van belang is dat regelgeving in een vroeg stadium betrokken is bij innovatieve ontwikkelingen in de markt. Een voorbeeld hiervan is het leveren van noodmedicatie aan de Waddeneilanden. We zien ook kansen in andere sectoren, zoals de precisielandbouw.’

Naar verwachting vinden in maart 2018 de eerste dronevluchten plaats op de luchthaven, die worden uitgevoerd door gediplomeerde piloten. Het vliegen zal de eerste periode gescheiden van het reguliere verkeer plaatsvinden.

 

Bron: DroneHubGAE
Foto: NLR Drone Centre