nieuws

Groot onderhoud aan oude spoorbrug ‘de Hef’

Publicatie

24 nov 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De 560.000 kilo wegende stalen constructie is eind november uit de Hef getakeld. Vervolgens is het brugdeel op een ponton gelegd en naar de Merwehaven gevaren waar het wordt opgeknapt.

De staalconstructie zal worden geïnspecteerd, er zullen wat herstelwerkzaamheden plaatsvinden en de oude verflaag wordt vervangen door een nieuwe mosgroene laag.

Icoon
De Koningshavenbrug is gebouwd tussen 1925 en 1927 en is een icoon in Rotterdam. Tot 1993 reden er treinen over de brug, maar sinds de opening van de Willemspoortunnel heeft de brug een monumentale functie gekregen. Het beweegbare deel kan nog altijd op en neer bewegen. Om scheepsverkeer door te laten, staat het brugdeel normaal gesproken in de hoogste stand.

Aanbesteding

Wie het onderhoud gaat doen is nog onbekend. De gemeente Rotterdam, die verantwoordelijk is voor het onderhoud, gaat eind dit jaar of begin volgend jaar starten met de Europese aanbesteding. Het is de bedoeling dat halverwege 2015 wordt begonnen met de herstelwerkzaamheden. In de tussentijd wil de gemeente kijken of ze ‘iets educatiefs’ kunnen doen met het brugdeel.  ‘Misschien kunnen bedrijven er ook nog iets mee voor toeristen’, zegt een woordvoerder van de gemeente.

In 2016 wordt het deel weer teruggeplaatst in de Hef.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.