nieuws

Groot onderhoud aan spoor in zomervakantie

Publicatie

29 jun 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

onderhoud, spoor

Prorail gaat in de zomervakantie grote werkzaamheden aan het spoor doen. Vernieuwing en onderhoud van het spoor zijn noodzakelijk om het in goede conditie te houden en storingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Komende zomervakantie wordt gebruikt om kilometers spoor te vernieuwen en om tientallen wissels en kilometers bovenleiding te vervangen. Om verdere verbetering en groei van het treinverkeer mogelijk te maken worden op verschillende plaatsen wissels gesaneerd. Er wordt nieuwe dakbedekking aangebracht op een aantal overkappingen van stations en er wordt onderhoud gepleegd aan zes bruggen, waarna ze met in totaal zo’n 5000 liter verf weer een frisse uitstraling zullen hebben. Een aantal overwegen wordt vernieuwd en tussen Boxtel en Eindhoven worden de oude seinen vervangen voor nieuwe duurzame seinen met ledverlichting.

Jaarlijks werkt Prorail op 2500 verschillende plekken aan het spoor. Tachtig procent van dat werk doen het bedrijf ’s nachts na aankomst van de laatste personentrein en vóór de start van de ochtendspits. Hierbij gaat het om kleine spoedherstelwerkzaamheden of om regulier onderhoud. Daarnaast zijn er ook een aantal kleine en grotere buitendienststellingen, waarvan 50 tot 60 meerdaagse buitendienstellingen. Ook dit werk wordt bij voorkeur ’s nachts, in het weekend en in de vakantieperiode gedaan.

Kamperlijn

In de zomer wordt onder andere de Kamperlijn, het spoor tussen Zwolle en Kampen, aangepakt. Hier rijden nu nog dieseltreinen. Prorail gaat het rijden met elektrische treinen mogelijk maken en zorgen dat de snelheid van 100 naar 140 kilometer per uur kan. Hiervoor worden ongeveer tweehonderd bovenleidingportalen neergezet, het spoor wordt vernieuwd en er komt een nieuw tussenstation. Hiermee zal de bereikbaarheid tussen Zwolle en Kampen aanzienlijk worden verbeterd.

De timing van de buitendienststellingen voor de werkzaamheden aan het spoor wordt zorgvuldig afgestemd met de vervoerders. Daarnaast worden ook andere stakeholders zoals goederenterminals en Schiphol hierbij betrokken. Hinder voor reizigers wordt zoveel mogelijk beperkt.

Fotocredit: Prorail