nieuws

GVB pleit voor meer investeringen in materieel en infra

Publicatie

23 mei 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB waarschuwt dat zonder extra investeringen in infrastructuur en materieel de metropoolregio Amsterdam op den duur onbereikbaar wordt.

Alexandra van Huffelen, algemeen directeur van GVB: ‘Een ongeluk op de A10 zorgt steeds vaker voor verkeersinfarcten tot aan het Leidseplein. Dat lossen we alleen op met meer OV in de stad. En met minder auto’s.’ GVB dringt er bij de gemeente en de vervoerregio op aan om tijdig voldoende tram- en metromaterieel aan te schaffen om tegemoet te komen aan de groei van de stad en het aantal reizigers. Met de gemeente is een studie gedaan naar de aanleg van een nieuw metronetwerk in de hoofdstad. Hier moet de gemeenteraad snel een besluit over nemen, benadrukt de topvrouw van GVB.

Extra onderhoud

GVB haalde in 2016 een positief resultaat van 8,6 miljoen euro uit de operationele bedrijfsvoering, terwijl de subsidie voor het OV in de hoofdstad weer verder terugliep. GVB vervoerde afgelopen jaar opnieuw meer reizigers dan een jaar eerder: 233,6 miljoen, 2,9 procent meer dan in 2015. Onder de streep boekte GVB een nettoverlies van 7,2 miljoen euro. Dit kwam door een eenmalige voorziening van bijna 19 miljoen euro voor extra onderhoud aan de Combino-trams. Deze trams zijn na 15 jaar halverwege hun normale levensduur, maar extra onderhoud bleek helaas noodzakelijk om een aantal onverwachte technische mankementen te herstellen. Ondanks de tegenvaller keert GVB 3,3 miljoen euro dividend uit aan de gemeente Amsterdam, die honderd procent van de aandelen bezit.

Minder afhankelijk van subsidie

GVB kreeg in 2016 een exploitatiesubsidie van 40,9 miljoen euro, een jaar eerder was dit nog 73,6 miljoen euro. De komende jaren zal de subsidie nog fors verder teruglopen. Volgens Alexandra van Huffelen, algemeen directeur van GVB, laat het jaarresultaat zien dat GVB op koers ligt om steeds minder afhankelijk te zijn van subsidie. ‘Behalve extra inkomsten uit reizigersgroei, realiseren we kostenbesparingen in de eigen bedrijfsvoering.’