nieuws

Haagse hightechbedrijven bundelen krachten

Publicatie

11 apr 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

innovatie, smart industry

Vier bedrijven op het Haagse bedrijventerrein Ypenburg (Airborne, KVE, Promolding en GTM) en het fieldlab DFC bundelen hun krachten om Den Haag te laten uitgroeien tot een internationale hot-spot voor de maakindustrie van producten op basis van hightechmaterialen. Met het programma ‘Technology Park Ypenburg’ richten zij zich op het geautomatiseerd en gedigitaliseerd produceren met geavanceerde materialen zoals composiet en vezelmetaallaminaten. Hierbij zal robotica een belangrijke rol spelen. 

Hightechbedrijven zullen, naar verwachting van de initiatiefnemers, voor een belangrijk deel de economische ontwikkeling en werkgelegenheid van de toekomst gaan bepalen. De vraag naar producten van hightechmaterialen zal de komende jaren nationaal en internationaal sterk groeien. Daarom vindt nu een gezamenlijke investering van 1,6 miljoen euro plaats, die het fundament moet vormen voor het versterken van de regionale innovatiekracht en voor de toename van bedrijfsleven, banen, kennisinstituten en investeringen gericht op innovatieve maakindustrie, gespecialiseerd in hightechmaterialen. De investering komt vanuit de gemeente Den Haag, de vier lokale bedrijven Airborne, KVE, Promolding en GTM en het Digital Factory for Composites fieldlab (DFC).

Samenwerking

Harm van Engelen, directeur KVE Composites Group: ‘KVE, een bedrijf met onder andere kennis op het gebied van het lassen van thermoplastische composieten, kan dankzij dit samenwerkingsproject die kennis koppelen aan bijvoorbeeld de spuitgietkennis van Promolding, de satelliet-ontwerpkennis van GTM en de automatiseringskennis van Airborne om daarmee totaal nieuwe product-marktcombinaties te realiseren. Door intensieve samenwerking met kennisinstellingen uit de regio wordt ontbrekende input uit aangrenzende kennisgebieden toegevoegd, zoals mechatronica, modelering, sensortechniek en chemie.’

Banen van de toekomst

Met dit programma verwachten de initiatiefnemers dat op Ypenburg een aantrekkelijk vestigingsklimaat wordt gecreëerd voor andere bedrijven. Die kunnen onder andere profiteren van de samenwerking met kennisinstituten en de gemeente. Het programma wil ook een positieve impuls geven aan lokale en regionale opleidingsinstituten via stage- en werkplaatsen. Daarnaast leveren de innovatieve ontwikkelingen nieuwe werkgelegenheid voor zowel hoger als lager opgeleiden. Bijvoorbeeld: om de robotica te kunnen programmeren, is kennis op hbo- en wo-niveau noodzakelijk. Om de robots te kunnen bedienen, zijn opleidingen op vmbo- en mbo-niveau nodig.

Fieldlab DFC

Een component in het programma is het Digital Factory for Composites fieldlab (DFC). Ondernemers, regionale onderwijsinstellingen en investeerders kunnen bij dit fieldlab terecht voor werkplaatsen, kennisdeling en het vinden van interessante investeringsprojecten. Het is de bedoeling dat het fieldlab gaat bijdragen aan een sterke regio die kan concurreren op wereldniveau door de maakindustrie te ondersteunen bij het toepassen van Smart Manufacturing. De ambitie is uit te groeien naar een one-stop-shop loket waar bedrijven naar toe komen voor kennis en technologie om hun producten op concurrerende manier te kunnen maken.