Haven Rotterdam bouwt centrum voor windenergie op zee
Publicatie
2 jun 2017
Categorie
iMaintain
Soort
nieuws
Tags
offshore wind, windenergie
De Rotterdamse haven creëert ruimte voor een Offshore Center voor windenergie op zee, decommissioning (ontmanteling van olie- en gasplatforms) en de ‘olie & gas’- markt. Daartoe wordt op Maasvlakte 2 in de Prinses Alexiahaven een nieuw haventerrein van maximaal 70 hectare opgespoten. Er bestaat al zeer concrete belangstelling van het bedrijfsleven voor dit centrum. Het Havenbedrijf verwacht dat de eerste bedrijven zich hier binnen twee jaar vestigen.
‘De aanleg van windparken op zee is een enorme groeimarkt. Dat vraagt om een gespecialiseerd havengebied voor de aanleg en onderhoud van die parken. Daar willen we graag in voorzien. Dat past in ons treven om dé offshore hub van Europa te zijn en een leidende rol te spelen in de energietransitie’, aldus Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf.
Opspuiten
Het Offshore Center Maasvlakte 2 (OCMV2) komt in de Prinses Alexiahaven tegen de zeewering te liggen ter hoogte van de ligplaats van de Pioneering Spirit. Het wordt een centrum waar topbedrijven samenwerken in de markten offshore wind, decommissioning en olie & gas met activiteiten als constructie, assemblage, heavy lift, logistiek en (de)mobilisaties. Zowel op het gebied van offshore windparken als decommissioning liggen de komende jaren volop kansen.
Het Havenbedrijf start zo snel mogelijk met het opspuiten van de eerste 30 hectare en de aanleg van in eerste instantie 600 meter ‘heavy load’ diepzeekade met de benodigde infrastructuur. Het is de bedoeling dat in de loop van 2019 de eerste bedrijven operationeel zijn op OCMV2. Het centrum kan worden uitgebreid met nog eens 40 hectare en 1000 meter kademuur.
Speerpunt
Van oudsher is Rotterdam een toonaangevende haven voor de maritieme industrie. Er zijn zo’n 900 bedrijven actief in deze sector. Die positie is gebaseerd op de scheepsbouw en olie- en gassector. Sinds enige tijd heeft het Havenbedrijf offshore als speerpunt van zijn beleid, met als belangrijkste aandachtsgebieden windenergie en decommissioning. Dat leidde onder meer tot de afbouw van de Pioneering Spirit en de vestiging van Sif (een bedrijf dat is gespecialiseerd in het produceren van funderingen van windturbines).
In dit verband hebben vorig jaar enkele Rotterdamse bedrijven ook een manifest getekend: ‘Rotterdam Offshore Wind Coalition’.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Ocean Grazer kandidaat Northern Enlightenmentz 2021
18 okt 2021De enige optie die windparkoperators hebben, is windturbines stil te zetten als ze te veel produceren. En dat is natuurlijk zonde. De energiebranche zoekt dan...

Vestas introduceert marktplaats voor windturbineonderhoud
2 sep 2021Vestas introduceert Covento, een digitaal platform dat een marktplaats biedt om kopers en verkopers van onderdelen en diensten voor verschillende duurzame energietechnologieën met elkaar in...

Vattenfall start grootste offshore windproject ter wereld
5 jun 2020Vattenfall nam de definitieve investeringsbeslissing voor Hollandse Kust Zuid 1-4. De Zweden gaan door met de bouw van wat het grootste offshore windpark ter wereld...

IJmuiden krijgt haven voor bouw en onderhoud windparken
20 apr 2020Een baggerdepot nabij IJmuiden wordt omgebouwd tot haven voor de aanleg en het onderhoud van windparken op de Noordzee. Overheden, havens en Tata Steel sloten...
