nieuws

Havenbedrijf Rotterdam gaat Havenspoorlijn omleggen

Publicatie

3 sep 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De aanleg van het nieuwe tracé kost ongeveer 275 miljoen euro. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu draagt ruim 100 miljoen euro bij, de Europese Unie 62 miljoen euro en het Havenbedrijf zelf een kleine 100 miljoen euro.

 

Verkeersknooppunt

De Calandbrug bij Rozenburg is een stalen hefbrug die in 2020 aan het eind van haar technische levensduur is. De brug is een belangrijk verkeersknooppunt waar trein- en wegverkeer gebruik van maken. Door het verleggen van de spoorlijn over de Rozenburgse Sluis en via de Theemsweg wordt het toenemende treinverkeer, van en naar Europoort en de Maasvlakte, niet meer belemmerd door het scheepvaartverkeer en wordt de doorstroming verbeterd.  

 

Het definitieve ontwerp voor de spoorlijn wordt gemaakt in samenwerking met ProRail, dat het spoor na de oplevering zal gaan beheren. Het nieuwe tracé van 4 kilometer lang loopt over een verhoogd spoorviaduct, krijgt twee boogbruggen en sluit ter hoogte van de A15 weer aan op de bestaande spoorbaan.

 

Ongelijk speelveld

Uit het onderzoek ‘Level playing field’ (2014) van RHV-Erasmus Universiteit en Ecorys in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, blijkt dat het in Europa uitzonderlijk is dat een havenbedrijf zo fors investeert in publieke infrastructuur. In Hamburg, Wilhelmshaven, Bremerhaven, Antwerpen en Zeebrugge betalen overheden niet alleen de publieke infrastructuur zoals spoorwegen, maar betalen ze ook mee aan investeringen in de ontwikkeling van havens of worden de verliezen van de havenbedrijven aangezuiverd door de overheid. Daardoor betalen de klanten van die havens lagere prijzen, is er geen gelijk speelveld en lopen de Nederlandse havens lading, werk en inkomsten mis. De onderzoekers becijferden dat Rotterdam door deze oneerlijke concurrentie alleen al ongeveer een miljoen TEU containers op jaarbasis misloopt.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.