nieuws

Havenbedrijf Rotterdam investeert in boeien en palen

Publicatie

8 dec 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De investering past in het beleid van het Havenbedrijf om het bestaand havengebied verder te moderniseren en zo intensief mogelijk te gebruiken. Het gebruik van de boeien en palen in de Rotterdamse haven neemt toe. In de eerste helft van 2015 steeg de overslag op boeien en palen met 21 procent van 8,3 miljoen ton naar 10,1 miljoen ton ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014. Deze toename had vooral te maken met de overslag van stookolie.

 

Boeien en palen

In de Botlek vervangt het Havenbedrijf boeispan 66 in de centrale geul van de rivier door een palenconfiguratie. Door een innovatieve constructie – het zogenoemde morsponton – kan er straks op de palen vanaf twee kanten met drijfkranen droge bulk worden overgeslagen. In het Calandkanaal worden drie bestaande boeispannen (81, 82 en 83) vervangen door twee palenconfiguraties op paal 82 en 83. Een maand geleden is even verderop de nieuwe palenfiguratie 79b reeds opgeleverd.

 

Binnenmeer Maasvlakte

Een jaar geleden zijn in het binnenmeer van de Maasvlakte palen 90 en 91 opgeleverd. Deze palen zijn sinds de introductie druk bezet geweest. Op de palenconfiguratie – in wezen gaat het om twee maal acht palen – kunnen schepen met een lengte van 225 tot 350 meter afmeren. De maximale waterdiepte bedraagt 23,65 meter NAP. Er kunnen zowel brandstoffen en andere vloeibare lading, als droge goederen zoals kolen en granen worden overgeslagen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.