nieuws

Historische spoorbrug De Hef weer compleet

Publicatie

7 feb 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

onderhoud, spoor

De Hef, de monumentale spoorbrug over de Koningshaven in Rotterdam, is weer compleet. Het beweegbare middendeel (het val) is na twee jaar onderhoud teruggeplaatst.

Het groot onderhoud van ‘De Hef’ oftewel de Koningshavenbrug startte op zondag 23 november 2014 toen ‘het val’ uitgehesen werd. Het afgelopen jaar zijn de oude verflagen verwijderd. Aansluitend heeft de brug drie nieuwe verflagen gekregen in de oorspronkelijke mosgroene kleur. Ook het val, het 55 meter lange en 9 meter brede brugdeel heeft eenzelfde behandeling ondergaan. De 560 ton wegende stalen constructie is bij de Merwehaven op de kade bij de Gustoweg neergelegd en opgeknapt. Met het terugplaatsen van het val is de brug weer compleet. Met de laatste werkzaamheden aan de brug en de nieuwe duurzame LED-verlichting die in maart wordt aangebracht is De Hef dan in ere hersteld en ’s avonds nog mooier zichtbaar.

Monumentale brug

De Hef is gebouwd tussen 1925 en 1927. Tot 1993 reden er treinen over deze brug. Sinds de opening van de Willemspoortunnel doet de brug geen dienst meer als spoorbrug. Het beweegbare gedeelte, het val, kan nog altijd op en neer worden gelaten. Om de scheepvaart vrij te kunnen laten passeren staat het val normaal in de hoogste stand. Bij hoge windbelasting wordt het val om veiligheidsredenen in de laagste stand geplaatst.