nieuws

Hogeschool Utrecht verbindt technisch onderwijs met beroepspraktijk

Publicatie

15 jan 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Met één been in het bedrijfsleven

Van Straalen riep techniekdocenten op om hun relaties met het werkveld nog verder te intensiveren: ‘De verbinding tussen het technisch onderwijs en het bedrijfsleven moet maximaal worden vormgegeven. Om de nieuwe ontwikkelingen in het werkveld goed bij te kunnen houden is het een voorwaarde dat docenten zelf met één been in het bedrijfsleven staan.’ Hij pleitte voor de ‘mkb-route’ (duaal leren zowel op school als in bedrijven) in het hbo, onder meer via de associate degree.

Groeiende faculteit

Dat het goed gaat met de technische faculteit van Hogeschool Utrecht bewijst ook de snelle groei van het aantal studenten. ‘De Faculteit Natuur en Techniek is momenteel de snelst groeiende technische faculteit van Nederland. Dit schooljaar is het aantal nieuwe studenten met 25 procent gegroeid. Het beroepenveld zit te springen om onze afgestudeerden,’ aldus André Henken, faculteitsdirecteur. De faculteit heeft vier instituten: Engineering, Built Environment, ICT en Life Sciences & Chemistry. Met een overzichtelijk opleidingsaanbod met minder opleidingen dan voorheen, maar wel transparanter voor werkgevers en aankomende studenten.

Verbinding beroepspraktijk

FNT-docenten werken aan de verdere versterking van de verbinding van technisch onderwijs en onderzoek met de beroepspraktijk. Onder meer door externe opdrachten te werven voor studentenprojecten; langetermijnrelaties op te bouwen met bedrijven; te werken met succesformules als innovatielabs, learning labs en interdisciplinaire afstudeerateliers; onderzoeksvragen te vertalen naar projectopdrachten voor studenten en samen met de beroepspraktijk excellentie in het technisch onderwijs vorm te geven.

Docenten en onderzoekers van de faculteit Natuur en Techniek presenteerden diverse succesvolle innovatieve samenwerkingsprojecten met bedrijven, waaronder een C-boog om de bediening van röntgenapparatuur minder zwaar te maken en ductoscopie (lazeroperatie borstkanker via de melkgang).

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.