nieuws

Hongerige micro-organismes maken industrie onveilig

Publicatie

12 nov 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Vijfduizend vaten olie lekten in maart 2006 uit een pijpleiding in de Prudhoe Bay in Alaska – de grootste olieramp ooit aan de Noordkust van Alaska. Onderzoekers ontdekten dat een sediment op de bodem van de pijpleiding een ideale broedplaats bood aan zure bacteriën, die geleidelijk de pijp opaten. Micro-organismen kunnen het elektrochemische proces dat corrosie veroorzaakt flink versnellen. Volgens TNO-onderzoeker Felipe Leon Morales is dit een zeer onvoorspelbaar proces. Corrosieprocessen die zijn beïnvloed door micro-organismes kunnen zich in enkele maanden voltrekken, terwijl het bij abiotische corrosie normaliter jaren duurt voordat de infrastructuur in gevaar komt. Vanwege deze onvoorspelbaarheid is het lastig om Microorganism Induced Corrosion (MIC, red.) mee te nemen in risicoanalyses en wordt het zelden in de ontwerpfase meegenomen.

Risicoanalyse

TNO werkt aan meerdere oplossingen om dit probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld met diagnostische tools. In een volledig ingericht laboratorium worden samples van aangetast metaal geanalyseerd en wordt bekeken of micro-organismen de boosdoeners zijn. Een risicoanalyse voorspelt of een bepaalde infrastructuur zal worden aangetast. Voor een nieuw offshore windmolenpark in de Baltische Zee onderzoeken TNO-ers de fysicochemische samenstelling van het water en de concentratie van vervuilende stoffen. Daarmee kunnen ze inschatten hoe groot de kans is dat MIC hier toeslaat. TNO geeft ook advies over alternatieve manieren om MIC tegen te gaan.

Black box

Deze kennis kan in vele gebieden toegepast worden, zoals in de maritieme-,offshore-, waterzuiverings-, chemische en procesindustrie. Een langere levensduur van producten, minder onderhoudstijd en minder ongelukken zijn mogelijk als er meer kennis is en er gerichte oplossingen komen. Toch heeft de industrie dit fenomeen lange tijd genegeerd of verkeerd begrepen, vanwege een gebrek aan bewustzijn. Leon Morales: “Het was altijd een black box. Maar onderzoek naar dit onderwerp komt nu op gang en de testen worden steeds meer gestandaardiseerd. Nu is er veel interesse van bedrijven die naar oplossingen zoeken.”

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.