nieuws

Innovatie verkort overlast vervangen leiding

Publicatie

25 jun 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Als een leiding vervangen moet worden, moet huisaansluitingen worden overgezet, de straat open, oude leiding vervangen en dan de straat weer dicht. En dat nog een paar keer in een straat. Dunea is in Leiden een proef, ‘saneren zonder noodleiding’, gestart om de overlast voor klanten te verminderen. De straat direct voor de deur kan korter open en aangesloten huishoudens komen maar een keer zonder water te zitten.

Ballon-techniek

Dunea heeft speciale hulpstukken laten ontwikkelen, zodat de 'ballon-techniek' kan worden toegepast bij vervanging van waterleidingen. Door een stevige ballon op te blazen in de leiding, hoeft het water voor andere aansluitingen op dezelfde leiding, niet te worden onderbroken. Zo kan een leiding in kleinere delen worden vervangen, elke dag een stukje. De aanleg van een tijdelijke leiding voor de hele straat, die om hygiëne redenen maar eenmalig is te gebruiken, kan zo worden uitgespaard.

Na vervanging volgens deze nieuwe methodiek, volgt in de proefperiode wel kookadvies. Klanten moeten water dat ze voor consumptie gebruiken eerst drie minuten koken. Het kookadvies geldt voor vier dagen. Als de pilot een succes is, wil het waterbedrijf deze techniek zo vaak mogelijk laten toepassen bij het vervangen van leidingen in bewoond gebied.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.