nieuws

Innovatieve oplossingen voor maintenance op WCM Summerschool

Publicatie

8 aug 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het programma bestaat uit theoretische lessen samengesteld door hoogleraren van zeven Nederlandse universiteiten, een leiderschapstraining gegeven door Defensie en een praktijkcase, verzorgd door Schiphol dit jaar. De case ging over asset management op een luchthaven van het kaliber Schiphol; met een breed scala aan verbouwings-, uitbreidings-, onderhouds- en renovatieprojecten van vertrekhallen, pieren, landingsbanen en kantoren. De centrale vraag en tevens uitdaging voor de deelnemers van de WCM Summer School was: hoe kan Schiphol de asset life cycle van al haar gebouwen en installaties verlengen en optimaliseren, beginnend bij de ontwerpfase van elk nieuwbouw- of onderhoudsproject?

 

Hokjesdenken

De winnende groep had een aantal unieke elementen: een integrale benadering waarbij de grondoppervlakte optimaal benut wordt en zelfs vergroot door een element aan zijkanten van de pier toe te voegen. Dit element zorgt ervoor dat zonlicht meteen beter benut en afgeschermd kan worden.

 

Henk Akkermans, directeur WCM, ging in op het multidisciplinaire aspect van maintenance wat alle groepen uitstraalden: ‘Het is hoopvol om te zien dat de groepen young professionals zich niet laten weerhouden door het oude hokjesdenken. Deze opdracht van Schiphol bevatte verschillende onderdelen, maar in plaats van te denken vanuit de afdeling finance, hr, operations, maintenance, marketing, energie of it, zijn de groepen stuk voor stuk aan de slag gegaan met de case-opdracht vanuit een integrale aanpak. Met de passagier en andere Schiphol-stakeholders centraal.’

 

Vloergames

De groepen presenteerden diverse innovatieve oplossingen, zoals onderhoud op basis van gebruiksintensiteit door het meten van drukte met behulp van warmtesensoren, fysieke winkels werden ingeruild voor een windowshopping-systeem met grote schermen en een innovatief logistiek systeem, een persoonlijke looproute kwam tot stand door de gebruikersgegevens uit de Schiphol-app in te zetten voor specifieke vloerverlichting in de terminal en ten slotte werden vloergames ingezet om de tijd interactief te doden in de wachtruimtes, de vloertegels wekken tegelijkertijd energie op.

 

De WCM Summerschool is een initiatief van World Class Maintenance dat dit jaar plaatsvond van 1-5 augustus. Kennis over slim onderhoud opgedaan door de zeven grote technische universiteiten wordt tijdens de WCM Summer School concreet toepasbaar gemaakt voor het bedrijfsleven.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.