nieuws

Inspectie SZW: ‘Aantal ongevallen in de bouw sterk toegenomen’

Publicatie

7 jun 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

In de sectoren waar de crisis de grootste gevolgen had voor de productie, zoals de bouw, is volgens de Inspectie SZW nu bij het stijgen van de productie ook de toename van ongevallen te zien. Zowel de meeste ernstige en dodelijke ongevallen in de bouw hebben plaatsgevonden binnen de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw. Daarna zijn de subsectoren binnen de bouw met de meeste ongevallen het grondverzet, de elektrotechnische bouwinstallatie, het slopen, de loodgieters en het schilderen.

Oorzaken

Bij meer dan de helft van de ongevallen is de oorzaak het vallen van hoogte of gelijke hoogte (struikelen), bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen en vijftien procent krijgt een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats.

Van alle ongevallen die de Inspectie onderzoekt, blijkt dat bij een kwart van de ongevallen geen invulling was gegeven aan het direct toezicht op de werkvloer. Het is daarom van belang dat de direct leidinggevenden, zoals de uitvoerder, de bouwvakkers aanspreekt op hun gedrag als ze bijvoorbeeld hun helm niet dragen of de beschermingskap van een machine afhalen omdat dat makkelijker werkt. Of dingen laten slingeren of een gat in de vloer niet goed afdichten, waardoor anderen struikelen of vallen.

Misverstanden

Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW: ‘Schaalvergroting en bouwplaatsen die veranderen in een conglomeraat van leidinggevenden, werknemers, uitzendkrachten en zzp’ers, vergroten de kans op ongevallen. Op een bouwplaats wordt naast Nederlands ook veel andere talen gesproken. Daardoor ontstaan misverstanden in de communicatie. We zien op bouwplaatsen dat er steeds meer bouwvakkers rondlopen waarvoor niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is. Ook ontbreken goede samenwerkingafspraken tussen de partijen.’

De opdrachtgever van een bouwproject heeft ook een belangrijke rol bij het zorgen dat er veilig wordt gewerkt, vindt Inspectie SZW. Zo is het van groot belang dat een veiligheids- en gezondsheidplan wordt opgesteld waarin de afspraken staan die zorgen dat er veilig en gezond gewerkt wordt.

Vakantie

De Inspectie roept werkgevers ook op extra aandacht te besteden aan veiligheid nu de vakanties er aan komen. ‘Er is weliswaar geen officiële bouwvakvakantie meer, maar op veel bouwlocaties wordt het werk nog net even afgerond of wordt er extra hard gewerkt voordat het werk een aantal weken stil ligt.’

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.