nieuws

Intelligente monitoring van bakkerijmachines wordt ontwikkeld

Publicatie

6 dec 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

smart maintenance

Leverancier van bakkerijmachines Kaak Group en Semiotic Labs gaan samenwerken om onderhoud voor machines honderd procent voorspelbaar te maken. Ze gaan een Smart Condition Monitoring systeem ontwikkelen voor elektromotor-aangedreven machines in de bakkerij-branche. Speciale sensoren en slimme algoritmes zorgen ervoor dat Kaak Group geïnformeerd wordt als de conditie van zijn machines achteruit gaat. Daarmee wordt doelgericht onderhoud ingepland voordat de machines uitvallen.

Kaak Group is als leverancier van bakkerijmachines direct betrokken bij het dagelijks maken van brood. Een defecte elektromotor levert vertraging op in het productieproces. Door sensoren te plaatsen en de conditie van machines te monitoren kan die uitval worden voorkomen.

Beschikbaarheid voorop

De kosten voor onderhoud maken een aanzienlijk deel uit van de begroting van productiebedrijven. Voor bakkerijen is dat niet anders: zo’n vijf procent van de omzet wordt aan onderhoud gespendeerd. Stilstand van een bakkerij kost al snel tienduizenden euro’s per uur. Toch is het zaak om slim met onderhoud om te gaan. De meeste machines worden periodiek nagekeken en onderhouden. Daarmee wordt veel uitval voorkomen, maar er is ook sprake van prematuur onderhoud: beter te vroeg dan te laat is het devies. Door de toestand van machines te monitoren kan Kaak Group onderhoud inplannen wanneer het nodig is. Voordat een mankement optreedt of als de prestaties achteruit gaan, maar niet eerder. Op die manier kunnen Kaaks technici onderhoud inplannen op een voor de klant geschikt moment en besteden ze veel minder tijd aan onnodig werk.

3D-printer

Lodewijk van der Borg over innovatie bij de Kaak Group: ‘We waren de eerste in Nederland met de beschikking over een eigen, industriële 3D-printer. Daarmee kunnen we nu al onderdelen fabriceren die sterker zijn dan gegoten staal en al dagelijks hun waarde en kwaliteit bewijzen. We verwachten van Semiotic Labs’ oplossing dat deze ook binnen enkele maanden haar waarde bewijst. Hiermee voldoen we aan onze eisen ten aanzien van innovatie: het lost een reëel probleem van onze klanten op, is eenvoudig in gebruik en kan bij gebleken succes snel worden uitgerold.’

Bron: Semiotic Labs