nieuws

Kabinet gaat voor snelle renovatie Binnenhof

Publicatie

25 sep 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het kabinet kiest niet voor een renovatie waarbij het complex in gebruik blijft. Dat zou 125 miljoen euro duurder zijn, dertien jaar duren en grote risico’s opleveren als bouwoverlast, brandgevaar en storingen.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Het kabinet volgt met dit besluit het advies van Liesbeth Spies dat begin juli is uitgebracht na overleg met alle gebruikers van het Binnenhof.

Gebreken

De renovatie is dringend nodig om grote gebreken te herstellen op het gebied van (brand)veiligheid, houtrot, lekkende daken, technische installaties (klimaat, liften, leidingen), ict, beveiliging en gezondheid. Daarnaast worden enkele verbeteringen meegenomen zoals aanpassing van de ingangen, keukens en restaurants. Na de renovatie voldoet het complex weer aan alle eisen om veilig en zonder storingen continu in bedrijf te zijn.

De kosten van maximaal 475 miljoen euro zijn getoetst door onafhankelijke experts. Die vinden de raming realistisch. Dit is inclusief een post ‘onvoorzien’ van 20 procent om onverwachte tegenvallers op te vangen. Die post mag niet worden gebruikt om de sobere renovatie toch weer uit te breiden met extra voorzieningen. Als de post onvoorzien niet nodig blijkt, valt de renovatie goedkoper uit.

Ridderzaal

De renovatie kan in 2020 van start. Als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk in het gebouw van het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zitten, blijft het publiek er welkom tijdens openbare vergaderingen en rondleidingen.

Tegelijkertijd gaat het Binnenhof niet helemaal op slot. De Ridderzaal gaat elk jaar open voor Prinsjesdag. Daarnaast zoekt het Rijksvastgoedbedrijf naar mogelijkheden voor het publiek tijdens de renovatie. Te denken valt aan een informatiecentrum of een luchtbrug over het Binnenhof heen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.