nieuws

Koning Willem-Alexandertunnel bijna klaar

Publicatie

15 nov 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het project, dat de naam ‘de Groene Loper’ kreeg, is in 2011 gestart met voorbereidende werkzaamheden zoals het verleggen van kabels, leidingen en riolering, bodem- en archeologieonderzoek, kappen van bomen en het slopen van flats. Hiermee werd het gebied tussen kruispunt Geusselt en knooppunt Europaplein vrijgemaakt voor de bouwwerkzaamheden.

 

Het gaat om een dubbellaagse tunnel, waarbij 80 procent van het verkeer onder de grond gaat en bovengronds een woonerfklimaat ontstaat. Daarnaast is ruimte gemaakt – het groene, recreatieve lint – voor fietsers en voetgangers. Vanuit de verkeerscentrale in Helmond wordt de tunnel 24/7 bewaakt en bediend.
De tunnel is ongeveer 2 km lang. Voor de complete infrastructuur zijn, behalve de A2-tunnel, nog 21 andere fly-overs, viaducten, fietstunneltjes en ecoducten aangelegd.

 

Met deze tunnel verdwijnt het doorgaande verkeer uit de stad en zal op de A2 door de onderste tunnelbuizen rijden. Ook de bovenste tunnelbuizen, die bij Geusselt in het noorden en Europaplein in het zuiden aansluiten op de stad, worden in gebruik genomen. Dat geldt niet voor alle rijstroken, omdat sommige oude en nieuwe wegen elkaar nog kruisen. De andere aansluitingen van het lokale wegennet op de bovenste tunnelbuizen volgen stapsgewijs in de eerste helft van 2017.

 

Alle vier de tunnelbuizen van de Koning Willem-Alexandertunnel kunnen in gebruik worden genomen in de nacht van 15 op 16 december 2016. Het project is gerealiseerd in samenwerking tussen de stuurgroep, die bestaat uit Rijkswaterstaat, gemeente Maastricht, Provincie Limburg, gemeente Meerssen, en de gezamenlijke inspanning met bouwer Avenue2.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.