nieuws

Korte renovatieperiode en sluiten Binnenhof het beste

Publicatie

7 jul 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het Binnenhof is het hart en het gezicht van de Nederlandse politiek. Het is een werkplek van 1250 mensen, krijgt honderdduizenden bezoekers per jaar, heeft een omvang van 89.000 vierkante meter en is een van de belangrijkste monumenten van Nederland. Het complex bestaat uit een veelheid van gebouwen die in de loop van de eeuwen verschillende functies hebben gehad en op allerlei manieren aan elkaar zijn gekoppeld.

 

Verouderd

Het complex staat er op het eerste gezicht goed bij, maar daarachter liggen – na vele jaren intensief gebruik – verouderde en versleten techniek, onvoldoende brandscheidingen, asbest, lekkende daken, muren en draagconstructies die aan groot onderhoud toe zijn. De huidige ruimtelijke mogelijkheden van het Binnenhof belemmeren ook de verdere ontwikkeling van ICT en het gebruik van nieuwe media. De huidige ruimte-inrichting veroorzaakt verstoppingen voor zowel gebruikers als bezoekers. Volgens Spies is het moment dat een Kamerdebat gestaakt moet worden omdat de elektriciteit uitvalt niet ver weg. Nu al zijn er vele kleine en grote gebreken, zoals kamers waar de verwarming niet werkt, loskomende tegels, haperende roltrappen, lekkages en liften die stilvallen terwijl er Kamerleden inzitten.

 

Renovatie

Veel bewoners willen de renovatieperiode zo kort mogelijk houden en zouden het Binnenhof liever niet of slechts kort verlaten om ruimte te geven voor de werkzaamheden. Deze ideale combinatie is technisch onmogelijk staat in het advies. De renovatie kan alleen relatief snel worden uitgevoerd als alle bewoners tegelijkertijd plaats maken en terugkomen als de werkzaamheden (grotendeels) zijn afgerond. Het werk duurt dan ongeveer 5,5 jaar. De panden van Buitenlandse Zaken en de Hoge Raad zijn in de renovatieperiode beschikbaar als tijdelijke huisvesting voor respectievelijk de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State en Algemene Zaken. Als de renovatie wordt uitgevoerd terwijl de bewoners zo veel mogelijk op het Binnenhof blijven, dan duurt het werk veel langer. Het complex wordt dan per gebouwdeel gerenoveerd en het werk duurt dan minimaal 13 jaar. Voor de tijdelijke huisvesting volstaat dan het gebouw van de Hoge Raad.

 

Voorkeur

Spies constateert dat dat de korte variant technisch de voorkeur verdient, minder overlast geeft en financieel de beste optie is. ‘Tegelijkertijd heb ik begrip voor de gevoelens van de bewoners, voor wie vertrek van het Binnenhof voor een periode van circa 5,5 jaar zeer zwaar ligt. Dat de voorgestelde tijdelijke huisvesting na aanpassingen aan alle functionele eisen zal voldoen, doet daar niets aan af.’

 

De oud-minister vindt het onverantwoord het risico van calamiteiten op het Binnenhof groter te laten worden. Daarnaast is de korte variant aanzienlijk goedkoper is en moet de overlast voor de stad en haar bewoners volgens Spies zo kort mogelijk moet worden gehouden.

Minister Blok heeft het advies naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Uiterlijk in 2020 moeten de werkzaamheden beginnen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.