nieuws

Kraker Dow Terneuzen staat bijna nooit meer stil

Publicatie

23 jun 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De oudste kraker van Dow Benelux is inmiddels 45 jaar oud. Hoe lang die nog mee gaat? Dik Schipper durft er geen voorspelling aan te wagen. Petrochemische installaties werden in het verleden gebouwd om ongeveer dertig jaar dienst te doen. Maar met levensduur verlengende projecten en verbeterde onderhoud en procesvoering wordt die termijn tegenwoordig immens opgerekt. Schipper: 'De krakers bij Dow staan er momenteel echt heel goed bij. Dus het heeft weinig zin om ze te vervangen. Misschien zijn ze minder efficient dan een state-of the-art kraker die je nu helemaal nieuw gaat neer zetten. Maar nieuwe krakers worden bijna niet meer gebouwd. Er vallen er eerder een paar af. Belangrijk is dan dat de kraker met een flexibele feedstock kan werken, dat ze volledig geintegreerd werken met veel andere installaties en dat de locatie goed is. Bijvoorbeeld aan diep water.'

 

Fabelen

Schipper heeft in de afgelopen decennia het onderhoud aan de installaties enorm zien verbeteren. 'Indertijd gingen de krakers elke twee jaar in onderhoudstop en verder deden we onderhoud bij storingen. Het kwam regelmatig voor dat installaties tussentijds stil kwamen te liggen. Dat komt tegenwoordig nauwelijks meer voor, terwijl de frequentie van de onderhoudstops nu op acht tot negen jaar ligt. Er gebeurt veel meer preventief en als de installaties in bedrijf zijn. Met bestaande technologie kunnen we veel beter voorspellen wanneer bijvoorbeeld onderdelen vervangen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan rontgen-technieken om het warmtetransport in kaart te brengen.' Op die manier zijn bijvoorbeeld veel gemakkelijker interne lekkages op te sporen of de dikte van leidingen te meten.

Het is er echt veel beter op geworden. De verhalen dat er tijdens de crisis veel op onderhoudskosten is bespaard waardoor de veiligheid in de chemische industrie onder druk kwam te staan, verwijst hij het liefst naar het rijk der fabelen. Schipper:  'Een bedrijf gaat echt niet bezuinigen en de veiligheid ter discussie stellen. Het afbreukrisico is veel te groot. Chemische bedrijven zetten heus hun license to operate niet op het spel.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.