nieuws

Mainnovation presenteert VDM XL

Publicatie

11 jun 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Bij de boeklancering zijn eerst de onderzoeksresultaten van de recent afgesloten More4Core benchmarkstudie gepresenteerd door Wim Vancauwenberghe, directeur van BEMAS. Dit onderzoek onder 191 Belgische en Nederlandse bedrijven toont onder anderen aan dat 44 procent van de industriële assets binnen tien jaar aan het einde van de oorspronkelijke levensduur is. Slechts 9 procent daarvan wordt waarschijnlijk gesloopt, voor de rest wordt gekeken naar vervanging of levensduurverlenging. Hiervoor zijn aanzienlijke investeringen nodig.

De aanpak en investeringen die daarmee gepaard gaan, maken dat voor onderhoud een andere scope moet komen die niet alleen kijkt naar instandhouding van de bestaande situatie maar ook naar de waarde van investeringen om competitief te blijven. Deze waardedrijver ‘Capitol Aallocation’ is een belangrijke nieuwe waarde in VDM-XL. Met enkele voorbeelden werd de verandering toegelicht door de schrijvers van het boek.

SAPA het buzzwoord

Een belangrijke actie in het nieuwe model is de SAPA, de Strategic Asset Portfolio Analysis. Hierbij wordt periodiek bepaald wat de conditie van de assets is en wat de verwachte inzet zal worden. Deze analyse is de aanjager van eventuele investeringen en wordt gebruikt om de business case van deze investeringen te bepalen. Want naast de technische levensduur van een asset bestaat ook de commerciële levensduur. Is er überhaupt over 5 jaar nog vraag naar het product zoals dat vandaag wordt gemaakt? Die vraag speelt mee in de SAPA, volgens Haarman hét buzzword van het komende decennium.

Bij de bijeenkomst deelden gebruikers van het nieuwe VDM-XL model hun ervaringen. Geert-Jan Bazuin van Nedtrain beschreef hoe bij het onderhoudsbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen de onderhoudsplannen van de komende periode worden vastgesteld en welke indicatoren daarvoor worden ingezet. Giel Jurgens van het Havenbedrijf Rotterdam toonde de bandbreedte van scenario’s waar hij als asset owner rekening mee moet houden op de lange en de korte termijn en Richard Schouten van Sitech Services gaf na een korte introductie een live demonstratie van het nieuwe model dat op Chemelot wordt ingezet om van board tot werkvloer een eenduidig beeld te hebben van de status en afwijkingen.

Het boek van het nieuwe model is volgens de schrijvers geen wondermiddel. Geduld, overtuiging en veel voorbeelden van buitenaf moeten helpen om de veranderingen teweeg te brengen.

www.mainnovation.nl

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.