nieuws

Meer Defensiewerknemers blootgesteld aan chroom-6

Publicatie

10 feb 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Met name de verplichte afzuiging in de werkplaats werkte onvoldoende. Ook later werden waarden gemeten die de toegestane norm tweehonderd keer overstegen. Daar komt nog bij dat niet in vijf werkplaatsen met het conserveringsmiddels werd gewerkt, zoals eerder werd gesteld, maar op vijftien. Dat betekent dat veel meer mensen zijn blootgesteld aan de stof.

 

Chroom-6 wordt gebruikt in camouflageverf  voor legervoertuigen zoals tanks, vliegtuigen en helikopters. De coating wordt meestal op de vliegtuigen gespoten nadat oude lagen zijn verwijderd. Dat schuren en slijpen zou in de buitenlucht moeten plaatsvinden en er moesten speciale stofzuigers worden gebruikt om de oude coating af te vangen. In veel gevallen is dit niet of onvoldoende gebeurd, waardoor personeel risico heeft gelopen.

Een ziek personeelslid van de voormalige vliegbasis Twente heeft een schadevergoeding gekregen van 100.000 euro omdat hij onvoldoende werd beschermd tegen kankerverwekkende oplosmiddelen en chromaathoudende verf. Bij tenminste vijf andere aansprakelijkheidszaken bij Defensie heeft chromaathoudende verf een rol gespeeld.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.