nieuws

Meer nieuwe zzp’ers, minder nieuwe ‘klassieke’ bedrijven

Publicatie

3 dec 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Dat het aantal starters stabiel blijft, komt volgens de ING doordat het aantal ‘klassieke starters’ daalt, terwijl het aantal zzp’ers toeneemt. Met ‘klassieke starters’ bedoelt ING de mensen die een bedrijf opzetten waarvoor ze personeel in dienst moeten nemen en ze (veel) investeringen doen. Dit soort starters zijn er steeds minder, omdat men het risico in de onzekere economie te groot vindt om een dergelijk bedrijf op te zetten. Bovendien is het in deze tijd moeilijk de financiering rond te krijgen.

Aan de andere kant worden steeds meer werknemers in loondienst ontslagen. Een aantal van hen besluit daarop vrijwillig een eigen bedrijfje te starten, een ander deel kan geen nieuw werk meer vinden, en ziet geen andere mogelijkheid dan aan de slag te gaan als zzp’er.

In de meeste sectoren was er in 2012 een afname van het aantal starters, behalve in de horeca- (acht procent stijging) en transportsector (12 procent). Volgens de ING is het niet raar dat meer mensen een restaurant of café zijn begonnen: de hardste klappen zouden in deze sector al tussen 2008 en 2010 zijn gevallen. Over de transportsector is de ING wél verbaasd, aangezien bedrijven de laatste jaren steeds vaker gebruik maken van goedkope chauffeurs uit het buitenland. De stijging zou vooral veroorzaakt worden door een sterke toename van de oprichting van post- en koeriersdiensten (24 procent) en binnenlandse passagiersvaart (maar liefst 42 procent) ten opzichte van 2011.

 

Niet zo innovatief

Starters kiezen niet vaak voor een innovatieve onderneming, zeggen de ING-onderzoekers. Zzp’ers zouden minder innovaties ontwikkelen dan bedrijven met personeel. Dit komt omdat een ‘klassieke’ ondernemer een bedrijf start omdat hij een gat in de markt ziet, terwijl een zzp’er vaker ‘slechts’ zijn diensten aanbiedt.

Volgens de ING geeft de chemische industrie het hoogste aandeel innovatieve bedrijven: driekwart van de mkb-bedrijven in deze sector heeft in de afgelopen drie jaar minimaal één innovatie gerealiseerd. Het aantal mensen dat in deze sector een bedrijf start, is echter minimaal. In 2012 was het percentage starters slechts 1,3 procent op het totaal in deze sector.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.