nieuws

Mega maritiem trainingscentrum naar Barendrecht

Publicatie

25 apr 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

opleiding

In Barendrecht opent nog dit jaar het meest geavanceerde en ook een van de grootste maritieme trainingscentra ter wereld: Simwave. Op 5.000 vierkante meter worden 59 simulatoren geplaatst, waaronder enkele 1-op-1 nabootsingen van de brug en machinekamer van een schip. Volgens de oprichters wordt er volgend jaar een tweede centrum in Singapore geopend en moeten er uiteindelijk vijf van dit soort centra op maritieme hotspots in de wereld gerealiseerd worden.

Op dit moment zijn de voorbereidingen volop onderweg om een pand in Barendrecht te transformeren tot het trainingscentrum. Mede-oprichter Marcel Kind: ‘We bieden rederijen en andere maritieme organisaties de mogelijkheid om onder eigen naam en met eigen look & feel, trainingen, assessments en onderzoek bij ons te doen. Ze kunnen dan gebruik maken van onze faciliteiten, maar we kunnen ook uitgebreide ondersteuning bieden door middel van opleidingsspecialisten, mathematische modelleerders en andere deskundigen.’

Simulatoren

In het trainingcentrum komen onder andere ‘full mission’ simulatoren waarbij de gehele brug van een schip nagenoeg 1-op-1 is nagebouwd, ondersteund door 360 graden projectie. Een mondiale primeur betreft hierbij de grondprojectie (water, kade) vanuit de brugvleugels. Voor de zeven machinekamersimulatoren wordt een machinekamer van een schip nagebouwd over twee verdiepingen van het gebouw. Aanvullend komen er simulatoren voor sleepboten, offshore support vessels, binnenvaartschepen en voor navigatie, communicatie en emergency respons operations voor het vervoer van chemicaliën, LNG, LPG en olieproducten.

Tenslotte is het centrum zo opgezet dat terminal operations geoefend kunnen worden, maar bijvoorbeeld ook de plannen voor de uitbreiding of aanleg van een haven of vaarwegen, het verplaatsen van grote objecten en het inzetten van sleepboten vooraf uitgebreid getest kunnen worden op toegankelijkheid en veiligheid.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam