nieuws

Nieuwe Merwedebrug 56 miljoen euro duurder

Publicatie

24 okt 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur, onderhoud

De nieuwe Merwedebrug over de A27 bij Gorinchem wordt 56 miljoen euro duurder dan eerder begroot. Daarnaast gaan de werkzaamheden langer duren. Dat schrijft demissionair minister Schultz (ministerie van Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer.

Voor de Merwedebrug was aanvankelijk uitgegaan van pijlers in de vaargeul, zoals nu ook het geval is. In de aangepaste scope komen de pijlers naast de vaarweg te staan, waardoor de doorvaart verbetert. De vaargeul die deze brug overspant valt namelijk onder internationale regels wat betekent dat de vaarweg minimaal 240 meter breed moet zijn. De extra 56 miljoen euro die dit kost, wordt gedekt uit de investeringsruimte wegen.

In oktober van vorig jaar ontstond een verkeerschaos toen bleek dat er haarscheurtjes in de draagbalken van de brug zaten. De Merwedebrug is onderdeel van het project A27 Houten-Hooipolder waarvoor de minister in mei 2016 het ontwerp Trac├ębesluit heeft vastgesteld. Binnen dit project zijn zeven bruggen waarvan het uitgangspunt is dat deze worden hergebruikt. Daarnaast worden drie nieuwe bruggen gebouwd: een brug naast de westelijke Hagesteinsebrug en een tweede Merwedebrug, beiden voor het verkeer van noord naar zuid, en een nieuwe Keizersveerbrug naast de huidige oostelijke brug.