nieuws

Micromechanicus Tolou wint Prins Friso Ingenieursprijs 2018

Publicatie

22 mrt 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

smart industry, water

Nima Tolou, mede-oprichter van de start-up Flexous en universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2018. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel. Jan Klok, Principal Technologist bij Paqell en Scientific Project Manager bij Wetsus, won de publieksprijs voor zijn ontzwavelingstechnologie. 

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) kent de prijs jaarlijks toe aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Tolou gebruikte zijn kennis van elastische mechanismen en micro-elektromechanische systemen (MEMS) voor het ontwikkelen van een horloge met een compleet nieuw tijdmechanisme. Een techniek die al 350 jaar wordt gebruikt zette hij daarmee op z’n kop. De door hem ontworpen oscillator die het traditionele drijfveermechaniek in het horloge vervangt, is ook op andere manieren te gebruiken. In een horloge zet de oscillator energie namelijk om in bewegingen, maar het tegenovergestelde – bewegingen omzetten in energie – blijkt ook mogelijk. Met dat principe heeft Tolou een sleutel in handen voor batterijloze sensoren en andere microwatt apparaten die hun energie uit de omgeving halen. Het toepassingsgebied is enorm: van Internet of Things tot de healthcare sector.

Publieksprijs

Jan Klok, Principal Technologist bij Paqell en Scientific Project Manager bij Wetsus, kwam als winnaar naar voren uit de publieksstemming. Klok zorgt voor een belangrijke vergroening, onder andere binnen de traditionele olie- en gassector. Zijn onderzoek heeft een sterk verbeterde ontzwavelingstechnologie opgeleverd, waarbij bacteriën het werk doen en er minder bijproducten tijdens het proces vrij komen.

Fotocredit: KIVI
Bron: KIVI