nieuws

Mijlpaal voor SDA-project Shell Pernis

Publicatie

29 sep 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

project, Shell

De in aanbouw zijnde Solvent DeAsphalter Unit (SDA) van Shell Pernis heeft weer een mijlpaal bereikt. Er zijn een aantal belangrijke onderdelen binnengekomen. Deze onderdelen zijn in China gefabriceerd en daarna per schip naar Nederland vervoerd. Ook wordt er op dit moment al virtueel getraind in de fabriek.

Bij Mammoet in Schiedam is de 650 ton wegende en 30 meter hoge procesmodule op een kleinere boot geladen, die vervolgens bij Shell Pernis aan de kant zijn gereden. De hele operatie, waaraan maanden aan voorbereiding vooraf gegaan is, is vlekkeloos verlopen.

De SDA krijgt als taak zware bestanddelen te verwijderen uit een stroom aardolieproducten waardoor in andere fabrieken meer lichtere, hoogwaardige producten zoals benzine en diesel kunnen worden gemaakt. Het SDA-project zal de komende maanden steeds meer vorm krijgen en in 2018 operationeel zijn.

Primeur met 3D-model

Medewerkers van Shell Pernis hebben in China met iPads de nieuwe units van de SDA gecontroleerd. Ondertussen leerden medewerkers op de raffinaderij als een ‘avatar’ in een computerspel de fabriek kennen.

Ingmar Ooms van het SDA-project: ‘Mijn team werkt aan het opstarten van alle units binnen het SDA-project. We hebben hiervoor nieuwe werk- en trainingsmethoden ontwikkeld. Voor de operators is een Operator Training Simulator (OTS) gebouwd. Door deze simulator kunnen alle start-ups, shut-downs en noodscenario’s worden getraind voordat de fabriek daadwerkelijk gaat draaien. De OTS heeft zelfs al een paar configuratiefouten vooraf aangetoond, zodat we deze voor de bouw en start van de SDA hebben kunnen elimineren. Zonder OTS kom je pas tijdens starten achter deze fouten.”

3D

Nieuw voor Shell Pernis is de mogelijkheid om met een iPad door de fabriek te lopen en met een 3D-model te checken of de constructie klopt zoals die bedacht is, stelt Ooms. ‘Wat operators van oudsher doen is het checken vanaf tekening in het veld, 2-dimensionaal. Maar daar kan je niet op zien hoe bijvoorbeeld een afsluiter daadwerkelijk moet worden geplaatst. Doordat de SDA-fabriek grotendeels in China wordt gebouwd, zijn twee operators in China geweest. Zij hebben de constructiewerkzaamheden met de iPad gecontroleerd. Ze konden inzoomen of de verschillende onderdelen goed waren gesitueerd, of alles paste en of de tekening met de werkelijkheid overeenkwam.’