nieuws

Een miljoen om slimme steden te maken

Publicatie

20 dec 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), lanceert het Smart Flanders-programma. Onderzoeks- en innovatiecentrum imec krijgt een miljoen euro om steden slimmer te maken.

Het programma moet de dertien centrumsteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel (VGC) gezamenlijk ondersteunen in hun ontwikkeling tot smart cities. ‘Slimme steden zijn steden die open data en de nieuwste ICT-mogelijkheden aanwenden om file- en parkeerproblemen aan te pakken, de luchtkwaliteit te verbeteren, hun burgers digitaal snel te informeren, enzovoort’, aldus minister Homans.

Slimme stad

In een slimme stad creëren stadsbesturen, bedrijven, onderzoeksinstellingen en burgerinitiatieven samen oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Dit gaat om het verminderen van files, het creëren van een duurzame distributie van goederen naar en van de binnenstad, het verbeteren van de luchtkwaliteit, het bevorderen van de gezondheid, het zorgen voor optimaal parkeerbeleid, het wegwerken van drempels voor kansengroepen enz.

Kwaliteitsvolle open data gekoppeld aan de nieuwste ICT-mogelijkheden bieden sterke mogelijkheden om deze uitdagingen aan te pakken. Het project gaat immers inzetten op het standaardiseren van smart city-data. Door gebruik te maken van dezelfde formaten, wordt het mogelijk dat private (app)ontwikkelaars smart city-toepassingen gaan ontwikkelen die in alle steden kunnen gebruikt worden.

Datasets

In een eerste fase van het ondersteuningstraject zal imec alle centrumsteden en de VGC helpen om Open and Agile Smart Cities (OASC-steden) te worden. Dit internationaal initiatief zorgt ervoor dat er met gestandaardiseerde data wordt gewerkt. Met deze ondersteuning zullen steden leren data op een hoogwaardige en Europees erkende manier open te stellen onder andere via een open data charter. Op deze manier kunnen alle stadsactoren op een gelijkwaardige manier met data aan de slag om stedelijke oplossingen te creëren. Ook kan je hierdoor steeds de nieuwste ICT-mogelijkheden aanwenden, zonder afhankelijk te worden van bepaalde platformen of derde partijen.

In een tweede fase gaan steden gezamenlijk stedelijke projecten selecteren die ze met bepaalde datasets willen helpen oplossen. Dit zal leiden tot een à twee pilotprojecten per jaar waarbij smart city-datasets geopend worden en waarbij stadsoverschrijdend samengewerkt en geleerd wordt. In een derde fase zullen steden ook gebruik kunnen maken van het ‘City of things-testbed’ in Antwerpen. Met dit honderd procent realistisch living lab kunnen stadsbesturen en stedelijke actoren producten en diensten met een positief effect op de burger ontwikkelen, testen en optimaliseren.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.