nieuws

Miljoenen subsidie voor onderzoek naar 3D-metaalprinten

Publicatie

22 nov 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

onderzoek, smart industry

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt samen met bedrijven en andere organisaties 32 miljoen euro subsidie beschikbaar voor technologisch toponderzoek. Met het geld kunnen zes nieuwe onderzoeksprogramma’s worden opgezet. Een daarvan moet leiden tot een nieuwe 3D-printer voor grote metalen onderdelen.

Met de zogenaamde perspectiefprogramma’s daagt NWO wetenschappers uit om een innige samenwerking op te zetten met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het gaat om multidisciplinair onderzoek met een uitdrukkelijke focus op toepassing. Een onderzoeksprogramma bestaat doorgaans uit vijf à zes projecten die het overkoepelende thema benaderen vanuit diverse onderzoeksrichtingen.

3D-printen

Binnen het onderzoeksprogramma AiM2XL gaan onderzoekers een nieuwe 3D-printer ontwikkelen voor meten voorwerpen van een tot en met tien meter groot. Met 3D-printtechnologie kun je op locatie op maat gemaakte driedimensionale onderdelen printen. Maar welke eigenschappen krijgen grote metalen objecten zoals scheepsschroeven als je ze print? Hoe zorg je ervoor dat zo’n uit laagjes opgebouwd voorwerp niet vervormt, scheurt of op onverwachte plekken gaat roesten?

De onderzoekers bestuderen de eigenschappen van het geprinte materiaal tot op microniveau, en maken modellen waarmee ze het gedrag van het totale object kunnen voorspellen en controleren. Daarna laten de onderzoekers deze modellen los op geprinte voorbeeldobjecten, zoals een sterk stalen hijsoog voor dikke stalen kabels en een scheepsroer van roestvrij staal.

Andere onderzoeksprogramma’s

De andere onderzoeksprogramma’s die subsidie krijgen moeten leiden tot efficiëntere zelflerende systemen, extreme microscopie, nieuwe bacteriën voor de chemische industrie, blessurevrij sporten en draagbare robotica voor mensen met onwillige spieren.