nieuws

Miljoenen voor productie composieten

Publicatie

3 feb 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het groeikapitaal is afkomstig van een consortium bestaande uit vier investeerders: InnovationQuarter, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Pangaea Ventures en HPE Growth Capital. HPE heeft al eerder, in 2010, een belangrijke groeikapitaalinjectie gedaan in Airborne. Voor Pangaea Ventures, dat zich vooral richt op moderne materialen, is het de eerste investering in Nederland.

 

Airborne levert haar geavanceerde composiet oplossingen aan key-spelers in de sectoren Aerospace, Defensie en Maritieme Industrie. Als ‘preferred supplier’ ontwikkelt, engineert, kwalificeert, produceert en onderhoudt Airborne composiet producten voor gebruik onder de meest veeleisende omstandigheden.

 

In de sterk groeiende markt van composieten komt de nadruk steeds meer te liggen op verregaande industrialisering van de productie van composiet. Naast de ontwikkeling en productie van composiet componenten ontwikkelt, bouwt en implementeert Airborne automatiseringsoplossingen waarmee grootschalige en tegelijkertijd flexibele industriële productie mogelijk wordt tegen internationaal concurrerende prijsniveaus.

 

Automatisering en onderhoud

Oprichter en CEO Arno van Mourik: ‘Een deel van de kapitaalinjectie gebruiken we om extra automatiseringsslagen te kunnen maken. Ook zetten we kapitaal in bij de opbouw en uitbreiding van onze onderhoudsactiviteit op de vliegbasis Woensdrecht. De vraag naar lichtgewicht, en onderhoudsvriendelijke oplossingen neemt snel toe. De grote uitdaging hierbij wordt nu affordability. Composieten moeten naar een echt industrieel niveau worden gebracht. Hiervoor zijn nog geen standaardoplossingen beschikbaar. Gespecialiseerde bedrijven zoals Airborne kunnen met steun van partijen als InnovationQuarter en BOM een wereldwijd leidende positie innemen bij deze ontwikkelingen.’

 

In Den Haag, waar het bedrijf zijn oorsprong heeft, ontwikkelt Airborne samen met Siemens en Kuka geautomatiseerde productielijnen voor composiet producten. Deze ‘digital factory’ is een voorbeeld van de Smart Industry Actieagenda: een zelfsturende fabriek waar mensen weliswaar de opdrachten geven, maar computers de informatie leveren op basis waarvan de productie moet draaien. In Woensdrecht is Airborne Services gevestigd. Daar vindt vooralsnog het onderhoud van rotorbladen van militaire helikopters plaats, maar ziet het bedrijf volop kansen om deze service uit te breiden naar de civiele luchtvaart, ook voor internationale klanten.

 

De verwachting is dat de werkgelegenheid door de groei met 175 fte toeneemt.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.