nieuws

Mobiliteit in en rond havengebied Antwerpen wordt verbeterd

Publicatie

19 sep 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

haven

In afwachting van een structurele oplossing die nieuwe verkeersinfrastructuur zal brengen, slaan het Havenbedrijf Antwerpen en Alfaport-VOKA de handen ineen om tijdelijke, maar duurzame oplossingen uit te werken om de mobiliteitsdruk voor zowel het vracht- als personenverkeer te verminderen.

Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf Antwerpen: ‘Dé oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk in en rond Antwerpen bestaat niet. Aan de hand van gerichte en offensieve acties willen we de mobiliteitsdruk voor de havenbedrijven verlichten. De huidige mobiliteitsknoop rond Antwerpen weegt op twee fronten op onze bedrijven: enerzijds verliezen zij kostbare werknemers die het beu zijn vrije tijd in de file te verliezen en anderzijds zijn klanten ontevreden door de vertraging die de vracht oploopt.’

Het Havenbedrijf zal in het mobiliteitsdossier een coördinerende en faciliterende rol op zich nemen. De recent aangeworven mobiliteitsmanager zal hierin een belangrijke positie vervullen.
Er wordt gekeken naar de binnenvaart, het spoor en de weg. Een aantal voorbeelden: Het proefproject van de nachtopening van de containerterminals aan het Deurganckdok begint al zijn vruchten af te werpen. Dankzij het verlaagde toltarief in de Liefkenshoektunnel nemen sinds 1 juli de volumes die ’s nachts worden behandeld toe. Voor personenvervoer spant het havenbedrijf zich in om de ingebruikname van een extra waterbus in het havengebied of een veer tussen Linkeroever en Rechteroever te versnellen. Ook de Pendelbus Haven van Antwerpen neemt in november vijf extra routes in gebruik. Daarnaast wordt onderzocht of het mogelijk is de bestaande spoorinfrastructuur in de haven in te zetten voor personenvervoer.