nieuws

NAM introduceert uniek schip voor offshore werk

Publicatie

2 okt 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De Kroonborg is door de combinatie van functies en nieuwe technieken uniek in haar soort. Het schip is ontwikkeld na een specifieke vraag van NAM. Voor onderhoudswerkzaamheden op zee wil NAM over een schip beschikken dat personeel veilig naar platforms vervoert en waarmee zij werkzaamheden efficiënt uitvoert.

 

Hotel

De Kroonborg met een lengte van bijna tachtig meter is een werkplaats, magazijn, hotel en transportmiddel. Het biedt plaats aan zestig personen, waaronder twintig technici. Het personeel werkt gedurende twee weken aaneengesloten aan meerdere platforms. Technici gaan lopend naar het werk via een stabiele loopbrug, aangesloten op een geavanceerd systeem dat golfbewegingen van wel 2,5 meter compenseert.  Een kraan verlaadt materieel met een vergelijkbare techniek. De Kroonborg is het eerste offshore schip ter wereld dat vaart op GTL-brandstof, een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas met minder uitstoot dan conventionele brandstoffen voor schepen.

 

Kleine gasvelden

In Nederland zijn circa 175 kleine gasvelden op land en zee. Deze velden zijn belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening. Ruim een kwart van het Nederlandse aardgas komt uit deze velden. Door innovatie en kostenreductie kan NAM kleine velden ontwikkelen en de levensduur van de velden verlengen. De Kroonborg wordt hiervoor ingezet bij de platforms op de Zuidelijke Noordzee.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.