nieuws

Nederland gaat de JSF definitief kopen

Publicatie

17 sep 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Bronnen rond het kabinet hebben bevestigd dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) de aankoop dinsdag bekend maakt in haar visie op de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht.

De JSF zal vanaf 2019 stapsgewijs de plaats innemen van de F-16. In 2023 moeten alle F-16’s zijn vervangen door de nieuwe gevechtsvliegtuigen. De aanschaf zou binnen het budget van 4,5 miljard euro blijven. Bovenop dat budget komt per jaar 270 miljoen euro om de JSF te laten vliegen.

Het ministerie van Defensie zou nadenken over de aankoop van meer JSF-gevechtsvliegtuigen, mocht dat nodig zijn. De huidige aanschaf zou 'voorzichtig' zijn begroot.

 

Werkgelegenheid

Het JSF-programma levert vooral hoogwaardiger en productiever werk op, aldus een rapport van onderzoeksbureau SEO. Uit dit rapport blijkt ook dat Nederlandse bedrijven de komende zestig jaar in totaal tussen de 24 en 38 miljard euro omzet kunnen draaien als Nederland betrokken blijft bij het JSF-project. Doorgaan met de JSF leidt in diezelfde periode tot een verschuiving van circa 75.000 arbeidsjaren, afkomstig vanuit andere banen. Het netto-effect op de werkgelegenheid is tot en met 2017 maximaal 1350 arbeidsjaren, wat overeenkomt met 270 banen.

De verwachtingen over omzet liggen veel hoger dan in eerdere rapporten. Adviesbureau PWC bijvoorbeeld becijferde in 2008 dat deelname aan het Joint Strike Fighter-programma de Nederlandse economie naar schatting ruim 10 miljard euro oplevert in de periode tot 2052. PWC stelde ook dat de JSF 50.000 arbeidsjaren aan werkgelegenheid kan opleveren. Dat laatste werd bestreden door het Centraal Planbureau, dat stelt dat het JSF-project nauwelijks tot meer banen leidt.

 

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.