nieuws

Nederland krijgt opslagplaats reservedelen F-35

Publicatie

17 aug 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

onderhoud

Nederland gaat alle reservedelen voor alle F-35 toestellen in Europa opslaan. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag bekend gemaakt. Het gaat om opslag, verzending en het beheer van reservedelen van meer dan 400 F-35’s voor de komende decennia. Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) van de Koninklijke Luchtmacht verzorgt de opslag van de spullen. Daarnaast profiteren zo’n zeventig Nederlandse bedrijven van de opdracht.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert: ‘Na jaren van politieke discussie zien we nu dat de beslissing om de F-35 als opvolger voor de F-16 te kiezen ook economisch de verwachtingen meer dan waarmaakt. Operationeel is dat het beste toestel en het zorgt ook voor opdrachten voor het Nederlandse bedrijfsleven.’

Het onderhoud aan de F-35 wordt slim aangepakt. De onderdelen gaan naar een centrale opslagplaats in Europa. Vanaf daar zijn ze snel te verpakken en te verzenden, inclusief de douaneafhandeling en exportvergunningen. Dit European warehouse op het LCW krijgt een vooruitgeschoven post op Schiphol. Dit omdat vervoer niet alleen over de weg gaat, maar ook via de lucht. Met de door Nederland voorgestelde aanpak worden de logistieke kosten laag gehouden, de voorraden geoptimaliseerd en moet een goede beschikbaarheid van F-35-toestellen worden behaald. Vanwege de geïntegreerde aanpak koos het Pentagon voor het Nederlandse voorstel.

Motorenonderhoud

Nederland was eerder al aangewezen als een van de landen die de motoren van de nieuwe gevechtsvliegtuigen onderhoudt, samen met onder meer Australië, Noorwegen en Turkije. Op het LCW worden een proefopstelling en werkplaats gebouwd als onderdeel van de wereldwijde onderhoudsinfrastructuur voor de F-35-motoren.

Naast onderhoud aan motoren, de startmotor en het landingsmechanisme is dit het vierde succes op het gebied van instandhouding van de F-35 voor Nederland in korte tijd.