nieuws

Nieuw additief voor wegenzout voorkomt vorstschade

Publicatie

29 okt 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het additief is een volledig biologisch afbreekbare toevoeging voor pekel gebaseerd op de wijze waarop sommige dieren kou kunnen weerstaan en ijsvorming in hun lichaam voorkomen. Het vertraagt het bevriezingsproces en vormt zacht ijs in plaats van hard ijs. Na een periode van intensief onderzoek en ontwikkeling is het product beschikbaar voor klanten in Italië en Nederland.

Vorstschade
‘Het toevoegen van het additief aan normaal wegenzout kan vorstschade reduceren met ongeveer 50 procent’, aldus Werner Fuhrmann, lid van het Executive Committee van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Specialty Chemicals. ‘Gemeenten en overheden zullen substantieel profiteren van de resultaten – minder wegreparaties, minder files, lagere onderhoudskosten en het draagt bij aan de verkeersveiligheid.’  Hij voegt hieraan toe dat door een langere levensduur van wegen ook de CO2-uitstoot afneemt, niet alleen omdat er minder files zijn, maar ook omdat het onderhoud minder materiaal en energie zal vergen.

Kopiëren van de natuur

‘Het additief beschermt niet alleen mens en planeet, maar heeft ook economische voordelen omdat het de onderhoudskosten verlaagt’, vervolgt Fuhrmann. Door de natuur te kopiëren, zijn onderzoekers van AkzoNobel erin geslaagd de herhalende bevriezings- en dooicyclus dat het asfalt beïnvloed, te doorbreken. Water dat in het asfalt opgesloten zit, zet bij bevriezing ongeveer negen procent uit. Dit veroorzaakt schade aan het wegdek. Het voorbijgaande verkeer verergert deze schade vervolgens.

Het additief Ecosel®AsphaltProtection voorkomt dat het water, dat opgesloten zit in de poriën van het asfalt, in hard ijs verandert. Het bevordert de vorming van zacht ijs dat zwakker van structuur is dan het asfalt en daardoor de kans op schade substantieel verlaagt.

Het product is met succes getest in samenwerking met Nederlandse, Deense, Zweedse en Oostenrijkse wegbeheerders.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.