nieuws

Nieuwe zeesluis IJmuiden pas in 2022 gereed

Publicatie

4 jul 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

zeesluis IJmuiden

De aanleg van de nieuwe zeesluis IJmuiden loopt een vertraging op van 27 maanden. Tijdens de bouw bleek dat er aanpassingen nodig waren in de constructie van de deurkassen. Naar verwachting kunnen de eerste schepen uiterlijk eind januari 2022 gebruik maken van de nieuwe zeesluis.

Aannemersconsortium OpenIJ (BAM en VolkerWessels) bracht in december 2017 naar buiten dat deze aanpassingen nodig zijn. Daarna zijn de gevolgen van de problemen met de deurkassen in kaart gebracht. Externe deskundigen hebben de planning en de technische constructie ervan beoordeeld. De uitkomst is dat de deurkassen met aanpassingen volgens de caissonmethode kunnen worden gebouwd, maar dat er wel meer tijd voor nodig is.

Hulpconstructies

De schaal waarop de caissonmethode in IJmuiden zal worden gebruikt, is uniek in de wereld. Centimeter voor centimeter zullen straks deurkassen met het formaat van een flink gebouw in de grond zakken tot een diepte van 23 meter. De voorbereiding voor het afzinken gaat echter meer tijd in beslag nemen. Er worden nu hulpconstructies gebouwd om het caisson tijdens het afzinken stabiel te houden. Deze worden na het afzinkproces weer afgebroken. De wanden van het caisson aan zeezijde zijn op dit moment nagenoeg op hoogte. Het afzinken van dit caisson start nog in de zomer van 2018.

De afgelopen periode is, naast de noodzakelijke aanpassingen in de deurkassen, doorgewerkt aan de overige onderdelen van de zeesluis. Zo vordert de aanleg van de kolkwanden en wordt in Zuid-Korea momenteel de laatste hand gelegd aan de fabricage van de sluisdeuren. De deuren komen waarschijnlijk eind van dit jaar aan in Nederland. De nieuwe sluis wordt vijfhonderd meter lang, zeventig meter breed en achttien meter diep.

Noordersluis

Rijkswaterstaat brengt op dit moment in kaart welke aanvullende maatregelen nodig zijn voor het operationeel houden van de Noordersluis. Naar de toekomst van de Noordersluis op langere termijn loopt sinds begin 2017 een onderzoek. Naar verwachting zullen de resultaten van dit onderzoek halverwege 2019 bekend zijn.

Lees ook ons artikel over de nieuwe zeesluis.

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn