nieuws

Nog niet zeker of Shell-fabriek in Moerdijk wordt herbouwd

Publicatie

2 jun 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Van Beurden: 'Ik denk dat Pernis het goed gedaan heeft afgelopen jaar. Dat geldt voor de raffinaderij, maar ook voor de handel die er voor moet zorgen dat de goedkoopste grondstof naar de raffinaderij komt. Dat heeft goed gewerkt en die focus is nodig, want er is een overschot aan capaciteit en alleen de allersterkste kunnen overleven. Pernis heeft aangetoond dat ze die race kunnen winnen, en het zou me bijzonder tegenvallen als dat niet het geval zou zijn.'

'Dat is ook nodig, want alleen de allersterkste raffinaderijen overleven in Europa. Pernis heeft het afgelopen jaar bewezen dat ze de strijd kan winnen. Maar dat moeten ze wel blijven waarmaken.' De top van Shell blijft onduidelijk of Shell in Pernis verder gaat investeren. Concurrenten Exxon en Total investeren fors in hun Antwerpse raffinaderijen. En voor de Exxon-raffinaderij in Roitterdam liggen ook investeringsplannen klaar. Hoewel hiervoor de kogel nog niet door de kerk is. De lage olieprijzen lijken Exxon tot voorzichtigheid te manen.

 

Meetlat

Moerdijk  is volgens Van Beurden een ander geval. 'Daar gaan we door een moeilijke fase, ook door een ontploffing vorig jaar. Het zal langer duren voordat we daar zijn hersteld.' Het is zelfs nog niet zeker of de ontplofte fabriek wordt herbouwd. 'De intentie om te herbouwen is er wel, maar het besluit is nog niet genomen,' waarschuwt Van Beurden. Ook die beslissing moet langs de nieuwe strenge financiële meetlat.

De financiële discipline heeft Van Beurden er de afgelopen tijd  wel ingekregen. Opmerkelijk volgens het Algemeen Dagblad, want Van Beurden komt zelf uit de technische hoek. Van huis uit is hij chemicus. Bij Shell waren het juist vaak de techneuten die de koers bepaalden. Die keken meer naar technische mogelijkheden dan naar maximale rendementen.  Met die traditie breekt Van Beurden volgens het AD nadrukkelijk.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.