nieuws

NS moderniseert 45 dubbeldekkers

Publicatie

1 mrt 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

NS, spoor

De NS investeert 502 miljoen euro in de modernisering van 45 dubbeldekkers. Het gaat om 242 rijtuigen met 24.500 zitplaatsen.

NS Treinmodernisering in Haarlem werkt aan de modernisering van de dubbeldekkers. De ontwerpfase voor de vernieuwing van de 45 treinen is inmiddels gestart. De trein krijgt comfortabele stoelen, moderne verlichting, oplaadvoorzieningen in 2e en 1e klas en nieuwe kunst. De bouw van het eerste treinstel is eind 2020 gereed. Na een testperiode met deze trein begint in de loop van 2021 de serieproductie en gaan ze het spoor op. Deze dubbeldekkers kunnen dan weer zo’n twintig jaar mee.

Het grootste deel van al het materiaal dat bij de modernisering vrijkomt wordt gerecycled. Zoals bij de lopende modernisering van de eerste generatie dubbeldekkers: 96 procent van al het materiaal wordt opgeknapt en komt als nieuw terug of krijgt gerecycled een tweede leven daarbuiten.

Eerder was al aangekondigd dat 81 andere dubbeldekkers vernieuwd zouden worden. De totale investering in de aanschaf van nieuwe Sprinters en nieuwe Intercity’s en het moderniseren van bestaand materieel, komt met deze volgende moderniseringsslag op 3 miljard euro.