nieuws

NS presenteert ontwerp nieuwe intercity

Publicatie

3 okt 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

NS

NS heeft vorig jaar zomer 79 nieuwe intercity’s besteld bij fabrikant Alstom. In nauw overleg met reizigers, rijdend personeel, onderhoudsmedewerkers en schoonmakers is sindsdien hard gewerkt aan het ontwerp van de trein dat op 3 oktober, middels een mockup (een schaalmodel op ware grootte) werd gepresenteerd.

In het ontwerp van de nieuwe intercity speelt het zitcomfort van de reizigers een belangrijke rol. Om die reden zijn reizigers betrokken bij het ontwerp via het zogenaamde ‘Trein Test Team’. Dit team is samengesteld uit 25 reizigers die de dagelijkse 1,2 miljoen reizigers vertegenwoordigen. Zij hebben stoelen getest en beoordeeld en er is gekeken naar de indeling in verschillende zones, de kunst en de verdere inrichting van de reizigersruimtes.

Nadat het definitief ontwerp is vastgesteld, wordt een serie testtreinen gebouwd om verschillende tests uit te voeren in binnen- en buitenland. Ondertussen worden duizenden monteurs, conducteurs, technici en machinisten opgeleid om vanaf 2021 de trein stapsgewijs te kunnen introduceren.

nieuwe-intercityDe 79 gekochte treinstellen zijn verdeeld in 49 treinstellen met 5 rijtuigen en 30 treinstellen met 8 rijtuigen. De treinen hebben samen zo’n 25.000 zitplaatsen. Verder zijn de treinen voorzien van (rolstoeltoegankelijke) toiletten, wifi, reisinformatieschermen, gescheiden afvalinzameling op de balkons, led-verlichting met Intelligent Light Control, (USB-) stopcontacten (in eerste en tweede klasse), een schuiftrede voor betere toegankelijkheid en extra bagageruimte.

Bron: NS