nieuws

NS zet bedrijfstrots in voor werving technici

Publicatie

7 feb 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

NS investeert de komende jaren 8 miljard in nieuw materieel en de modernisering van bestaand materieel. Om dit mogelijk te maken, heeft het bedrijf ook meer technisch personeel nodig. Daarnaast willen ze graag zelf de regie in handen en techniek in huis hebben. Hoewel er altijd nog wel mensen ingehuurd zullen worden.

‘Technici zijn moeilijk te vinden’, vertelt Arjan van der Gaag (corporate recruiter Techniek). ‘Omdat we bijna dagelijks in het nieuws zijn, heeft iedereen meteen een beeld bij de Nederlandse Spoorwegen. Dat heeft dan te maken met waar ze ons van kennen; de conducteurs, machinisten en wat er op het spoor gebeurt. Bedrijfsonderdeel NedTrain (specialist in het onderhoud aan treinstellen, red.) waar toch ook 3300 mensen werken, is gewoon minder bekend. We moeten een extra stap zetten om mensen enthousiast te krijgen voor ons bedrijf.’

Engineers

Op alle vlakken zijn mensen nodig, maar ‘de echte pijn’ zit bij de vakinhoudelijke engineers. Van der Gaag: ‘We zoeken vooral mensen die vanuit een probleemstelling kunnen engineeren. Zoals: De trein schommelt, komt dat vanuit het midden of de onderkant van de trein en welke impact heeft dat op de slijtage van de treinstellen. Maar ook: hoe zorg je dat een trein weer twintig jaar vooruit kan? We zoeken dus elektrotechneuten, werktuigbouwers en mensen die al enige ervaring hebben als engineer en een volgende stap willen maken. Daarnaast hebben we ook op alle vlakken teammanagers nodig die een club monteurs aan kunnen sturen op het moment dat er een trein moet worden omgebouwd.’

Op de website NStechwerk.nl staan verhalen over wat NS  nou daadwerkelijk doet. Er staan vooral verhalen op van medewerkers waar er nog meer van nodig zijn. Naast de website wordt er ook ingezet op social media, advertenties bij online vakbladen, Railtv en worden er posters opgehangen. Ook wordt werknemers gevraagd in hun eigen netwerk mensen te zoeken.

Van der Gaag verwacht een ‘aantoonbare stijging’ te zien in het aantal sollicitanten zodat het traject om werknemers te zoeken minder lang duurt. Hij denkt nu dat er de komende 3 tot 4 jaar alleen al op engineeringsgebied 60 tot 70 extra mensen nodig zijn.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.