nieuws

Onbemand vliegtuig ingezet bij ‘noodgeval’ op schip

Publicatie

21 jul 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Tijdens de test is een brand op een schip op zee gesimuleerd in de Westerschelde. Onder zulke omstandigheden is het belangrijk dat brandweercorpsen snel over een zo gedetailleerd en actueel mogelijk beeld van het incident beschikken.

De UAV vertrok vanuit de haven van Perkpolder met aan boord een camera en diverse meetapparatuur. De informatie die de UAV verzamelde, werd via het mobiele grondstation doorgestuurd naar meerdere commandocentra. Zij stuurden daarop vanuit Oostende een bemande helikopter met brandweermannen die de brand op het schip konden bestrijden.

Minder slachtoffers

Commandocentra kunnen via een speciale interface zelf sturen wat de UAV meet, terwijl de piloot van de UAV de veiligheid blijft garanderen. Na een brandmelding op een schip kost het normaal veel tijd om informatie in te winnen. De inzet van een onbemand luchtvaartuig kan het verzamelen van data bespoedigen. Maar ook beslissingen over het in te zetten materiaal kunnen door beeld en metingen vanuit de lucht beter en sneller worden genomen. Hierdoor ontstaat minder schade aan de schepen en het milieu en is er minder kans op slachtoffers.

De test vond plaats in het kader van het Interreg 2 Zeeën project ‘Berisuas’ waarin partijen uit Engeland, Frankrijk, België en Nederland samenwerken om de veiligheid op zee te vergroten door de inzet van onbemande luchtvaartuigen. De samenwerking bestaat uit zowel eindgebruikers zoals brandweer en politie, overheid, ondernemers, kennisinstellingen en het (onbemande) luchtvaartcluster Aviolanda-Woensdrecht. In september 2015 worden de eindconclusies van het project gepubliceerd.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.