nieuws

Onderdelen Nieuwe Botlekbrug nu al aan vervanging toe

Publicatie

24 apr 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur, onderhoud

De Nieuwe Botlekbrug is pas een kleine drie jaar in gebruik, maar nu al is besloten om dit jaar alle 64 omloopwielen inclusief lagers te vervangen. De constructie wordt ook wel ‘de brug der zuchten’ genoemd, omdat de brug de afgelopen jaren werd geteisterd door maar liefst 117 storingen. Rijkswaterstaat is inmiddels gestart met een grootschalige operatie die naar verwachting in augustus dit jaar wordt afgerond.

De omloopwielen, met elk een gewicht van circa twaalf ton, staan bovenop de heftorens van de brug op zo’n vijftig meter hoogte. Deze omloopwielen moeten permanent het volledige gewicht van de beweegbare brugdelen en contragewichten (circa 10.000 ton per doorvaartopening) dragen. Het vervangen van de omloopwielen gebeurt met een mobiele hijskraan, en met een dieplader worden de wielen aan- en afgevoerd.

Technisch interessant

De operatie aan de brug over de Oude Maas is nooit eerder vertoond en technisch interessant. Toch had Rijkswaterstaat het graag anders gezien. De vele storingen die de constructie vertoont, maken van de Nieuwe Botlekbrug nog geen succes waarop men had gehoopt. En hoewel Rijkswaterstaat verwacht dat het aantal storingen na deze operatie afneemt, denken technici dat de brug ook na augustus niet geheel storingsvrij zal zijn.

De operatie zal naar verwachting vijf maanden duren. Als eerste zullen de omloopwielen worden vervangen van het hefdeel aan de kant van Pernis. In juli en augustus worden de omloopwielen van het andere hefdeel, aan Botlekzijde, vervangen. In verband met deze werkzaamheden zijn er afsluitingen voor het wegverkeer en (brom)fietsers. Deze afsluitingen en informatie over omleidingen zijn terug te vinden op de website van Rijkswaterstaat.

Foto: Wikimedia, Bennie91 (CC BY-SA 4.0)

Bron: Rijkswaterstaat