nieuws

Onderhoud maakt inhaalslag

Publicatie

22 nov 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Dynamisch onderhoud heeft de toekomst

Traditioneel preventief onderhoud kost veel tijd en geld en vertroebelt het zicht op de daadwerkelijke veiligheid van een installatie. Dynamisch onderhoud is daarom de toekomst. In zijn inaugurele rede ‘de Dynamiek van Onderhoud’ ter aanvaarding van het ambt van hoogleraar aan de Universiteit Twente, geeft Tinga de inhaalslag weer die het vakgebied gemaakt heeft.

Sensoren

‘Vroeger ging het zo dat je data over een systeem verzamelt en op basis daarvan inschat wanneer onderhoud nodig is, ook wel experienced based genoemd’, zegt Tinga. ‘Heeft een auto 50.000 kilometer gereden? Dan volgt groot onderhoud. Maar is dat nodig als die auto alleen maar soepele snelwegkilometers verteerd heeft? Vooral op gebieden waarbij falen grote gevolgen heeft, zoals de luchtvaart, is onderhoud daarom aan de orde van de dag. Op deze manier zie je echter niet wanneer een systeem nou daadwerkelijk faalt. Wat wij doen is het voorspelbaar maken van onderhoud. Door middel van fysische modellen voorspellen we wanneer systemen stukgaan en dus wanneer onderhoud nodig is. Ook wel just-in-time-maintenance genoemd. Door middel van sensoren detecteren we bijvoorbeeld afwijkingen in trillingsgedrag en stellen we vast wanneer reparatie of vervanging nodig is. Aan goed onderhoud van kapitaalintensieve goederen is grote behoefte en wij springen daar op in.’

Op de kaart

Er wordt op meerdere terreinen zijn bedrijven en instellingen bezig om maintenance op de kaart te zetten. De personeelstekorten groeien en de verwachte braindrain zet in. Reden genoeg om de jeugd te enthousiasmeren voor het vak. Op de Universiteit Twente wordt druk gewerkt aan een Masteropleiding. Sinds dit collegejaar bestaat er al een specialisatie binnen de masters van de opleidingen Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde (Maintanance Engineering en Operations). Ook is op de Universiteit Twente een speciaal Maintenance Consortium vormgegeven onder de naam Twente Is Maintenance Excellence (TIME). Dit consortium speelt in op de behoefte om verschillende disciplines uit de wetenschap samen te voegen binnen maintenance.

Het oratieboekje van Tiedo Tinga is hier in te zien. Meer informatie vindt u hier.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.