nieuws

Onderhoudscontracten F-35 voor Nederlandse bedrijven

Publicatie

11 jul 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De F-35 is voortgekomen uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie. Volgens minister Henk Kamp is de selectie van deze Nederlandse topbedrijven voor dit programma een bevestiging dat de Nederlandse vliegtuigindustrie voorop loopt in hoogwaardige productie en onderhoud.

 

Omzet

Kamp: "De totaal verwachte omzet van het componentenonderhoud is alleen al voor ons land geschat op 4,7 miljard euro. Dat biedt niet alleen kansen voor Fokker en Aeronamic. Deze en andere opdrachten voor de instandhouding van de F-35 kunnen op termijn bij meer dan 100 Nederlandse bedrijven werk bieden aan circa 4.000 à 5.000 mensen." De verwachting is dat het Nederlandse bedrijfsleven uiteindelijk voor ongeveer 9 miljard dollar aan productieopdrachten binnenhaalt.

 

Ervaring

Fokker is al intensief betrokken bij de productie van de F-35 en heeft veel ervaring als het gaat om het maken, herstellen en onderhouden van landingsgestellen. Onlangs tekende Fokker een intentieovereenkomst met de VDL-groep voor het oprichten van een Centre of Excellence voor het onderhoud aan het landingsgestel van de F-35.
Ook Aeronamic uit Almelo ontving al orders. Het bedrijf maakt en onderhoudt snel roterende onderdelen van commerciële vliegtuigen. Voor de F-35 produceert het bedrijf een module voor de hulpmotor, de Auxilary Power Unit (APU). Deze module levert de spanning om de hoofdmotor te starten, de koeling van de avionicasystemen en de druk in de cockpit.

 

Al eerder werd bekend dat de financiering van een nieuwe faciliteit voor het onderhoud rond is. Onderhoud wordt uitgevoerd op het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW).

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.